Catalonia si-a proclamat independenta! Spania i-a suspendat autonomia! Reactii

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independentei fata de Spania si constituirea unei republici. In replica, Senatul de la Madrid a votat suspendarea autonomiei Cataloniei si, practic, dizolvarea tuturor institutiilor regionale.

UPDATE 4: Deocamdata, pana la alegerile anticipate din 21 decembrie, conducerea Guvernului catalan va fi asigurata de vicepremierul spaniol Soraya Saenz. De asemenea, ministrul de Interne, Juan Ignacio Zoido, a anuntat sambata ca l-a destituit pe Josep Lluis Trapero, seful politiei catalane.

UPDATE 3: Presedintele francez Emmanuel Macron a afirmat ca premierul spaniol Mariano Rajoy are “sprijin deplin”. Londra a anuntat ca nu “nu recunoaste si nu va recunoaste” independenta Cataloniei. Guvernul german a anuntat ca nu recunoaste independenta Cataloniei. Spania ramane “singurul nostru interlocutor” a declarat Donald Tusk.

UPDATE 2: Parchetul general al Spaniei va incepe saptamana viitoare o procedura impotriva liderului catalan Carles Puigdemont pentru “rebeliune”! O infractiune pentru care pedepsele pot ajunge pana la 30 de ani de inchisoare.

UPDATE 1: Unii dintre deputatii catalani ostili independentei au ramas mai departe in sala! Ei si-au aratat buletinele marcate cu “NU” in fata camerelor de luat vederi ale jurnalistilor. Bancile catalane isi accentueaza caderea pe Bursa din Madrid: CaixaBank, a treia banca spaniola, pierde 5% iar Banco Sabadell 6%. 

Stire initiala

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezolutie care declara ca regiune devine un “stat independent sub forma unei republici”. Zeci de mii de catalani aflati pe strazile Barcelonei au izbucnit in urale. Rezolutia cere executivului catalan sa negociere recunoasterea republicii in strainatate, insa niciun stat nu si-a manifestat sprijinul pentru separatisti. Presedintele catalan Carles Puigdemont si vicepresedintele Oriol Junqueras s-au imbratisat si felicitat dupa rezultatul votului.

Senatul Spaniei a votat activarea Articolului 155 al Constitutiei, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei si practic dizolvarea tuturor institutiilor regionale.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a avertizat ca “statul spaniol va restabili rapid ordinea constitutionala in Catalonia”. Locuitorii Cataloniei s-au pronuntat pe 1 octombrie in favoarea independentei regiunii fata de Spania! Referendumul de atunci a fost considerat neconstitutional de Guvernul Spaniei si de Uniunea Europeana. Referendumul a declansat insa din partea autoritatilor spaniole violente inimaginabile in anul 2017.

Catalonia nu este la primele tentative de rupere de guvernul central. Dar executivul sau nu a ajuns niciodata atat de departe. Ultimul episod vine de acum 80 de ani. In 1934 presedintele guvernului autonom al Cataloniei, Lluis Companys, proclama un “stat catalan in cadrul unei republici federale a Spaniei”.

Raspunsul guvernului central nu s-a lasat asteptat: comandantul militar din Catalonia a proclamat starea de razboi. Confruntarile s-au soldat cu 46 pana la 80 de morti, potrivit diferitilor istorici. 

Sursa foto: 20minutos.es