CATASTROFA la MECCA: Cel putin 717 MORTI si peste 800 de RANITI ntr-o busculada produsa in timpul pelerinajului anual

Peste 717 persoane de diferite nationalitati au murit si alte 805 au fost ranite, in urma unei busculade produse joi in timpul pelerinajului anual la Mecca, a anuntat Protectia civila saudita, citata de Reuters in pagina electronica.

Tragedia, care a avut loc langa locul lapidarii simbolice a lui Satan, s-a produs la impactul intre marea de oameni care paraseau una dintre stele si multimea care venea in sens invers.

Strada 204, unde s-a produs busculada, este una din cele doua artere principale care duc de la Mina la Jamarat, locul unde pelerinii il lapideaza in mod ritual pe Satan, aruncand cu pietre in trei mari coloane.

Mai mult de 200 de ambulante si 4.000 de salvatori au fost trimisi la fata locului pentru a-i ajuta pe raniti. Unii dintre acestia au fost evacuati cu elicopterele.

CITESTE SI: TRAGEDIE la MECCA: EXPLICATIE HALUCINANTA oferita de unul dintre constructori dupa PRABUSIREA MACARALEI 

Ministrul saudit al sanatatii, Khaled al-Faleh, a indicat drept cauza a busculadei de joi lipsa de disciplina a credinciosilor, care nu respecta indicatiile date de responsabilii pelerinajului.

‘Daca pelerinii ar fi urmat instructiunile, am fi putut evita acest gen de accident’, a declarat ministrul la televiziunea publica El-Ekhbariya, dupa o deplasare la locul dramei.

‘Multi pelerini se pun in miscare fara a respecta orarele’ fixate de responsabili, a explicat oficialul, promitand o ancheta ‘rapida si transparenta’.

In schimb, Iranul a acuzat erori de securitate pentru busculada in care au murit si 43 de cetateni iranieni.

‘Din motive pe care nu le cunoastem’, un drum a fost inchis in apropierea locului in care pelerinii treceau prin ritualul lapidarii simbolice a lui Satan, a afirmat seful organizatiei iraniene care se ocupa de organizarea pelerinajului. ‘Acest lucru a cauzat tragicul accident’, a adaugat Said Ohadi la televiziunea de stat iraniana.

CITESTE SI: TRAGEDIE LA MECCA: MACARAUA PRABUSITA PESTE MAREA MOSCHEE A OMORAT 107 OAMENI. UPDATE

In 2006, cel putin 346 de pelerini si-au pierdut viata intr-o busculada la Jamarat, iar in 1990, 1.426 au fost striviti intr-un tunel langa Mecca, ambele tragedii intamplate in cursul Sarbatorii Sacrificiului, cea mai importanta a Islamului.

Securitatea in timpul pelerinajului anual constituie un subiect sensibil politic pentru dinastia conducatoare saudita, care se prezinta in afara tarii drept gardianul Islamului si custodele locurilor sfinte Mecca si Medina. In ultimii ani, guvernul a cheltuit miliarde de dolari pentru a moderniza si extinde infrastructura pentru pelerinaj si tehnologia de control al multimilor.

Eforturile de crestere a securitatii la Jamarat au inclus marirea celor trei coloane si construirea unui pod cu trei punti in jurul lor, pentru a extinde zona si mari numarul punctelor de intrare si de iesire pentru pelerini. Peste 100.000 de politisti si mii de camere video ajuta la dispersarea grupurilor inainte de a atinge un grad de densitate periculos.

 Sursa foto: stirileprotv