Cati bani au cheltuit ROMANII de REVELION (FPTR)

Cei peste 155.000 de romani care si-au petrecut REVELIONUL in statiunile din tara si din strainatate AU CHELTUIT aproximativ 36 milioane de euro, conform estimarilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Peste 147.000 de romani si-au petrecut REVELIONUL in statiunile din tara, in scadere cu 3,5% fata de anul trecut, cheltuind aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai putin comparativ cu anul precedent. In strainatate au calatorit, prin intermediul agentiilor de turism, pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, din acest an, aproape 8.200 de turisti, in scadere cu 5% fata de anul trecut. Acestia au cheltuit in afara tarii, numai pentru servicii turistice, 4,8 milioane euro, suma aproximativ egala cu cea din anul anterior, se arata intr-un comunicat al FPTR, remis duminica Agerpres.

Sfarsitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice si sociale atat pe plan intern cat si extern, care i-au afectat pe romanii si i-au determinat sa reconsidere deplasarile, in perioada sarbatorilor de iarna, fapt dovedit de scaderea numarului de turisti, apreciaza reprezentantii FPTR.

Conform acestora, se mentine si in acest an, tendinta a turistilor de a alege mai ales destinatii din Romania, tendinta care se va pastra pe tot parcursul anului 2016, datorita conjuncturii politice internationale si a sigurantei pe care o ofera tara noastra ca destinatie de vacanta.

Chiar daca destinatiile cu traditie au fost arhipline, la nivel national s-a inregistrat o scaderea a numarului de turisti, cu aproximativ 3,5% fata de anul trecut. Nu toate destinatiile interne au inregistrat scaderi. Peste 28.000 de romani au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare, in crestere de circa 4%, fata de anul trecut. Cresteri s-au inregistrat pe litoral si in Delta Dunarii.

CITESTE SI: POLITISTII RECOMANDA SOFERILOR CE SE INTORC DE LA PETRECERILE DE REVELION SA FOLOSEASCA RUTE ALTERNATIVE

In continuare, cel mai mare numar de locuri vandute se inregistreaza in turismul rural, unde 52.000 de turisti au preferat sa-si petreaca REVELIONUL la pensiuni, insa cu 8% mai putin fata de anul trecut.

In zonele montane, 36.000 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta de Revelion, in scadere cu 2% fata de anul trecut.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, au platit peste 30.000 de persoane in scadere cu aproximativ 5% fata de anul anterior, spun reprezentantii industriei.

Tarifele percepute in perioada sarbatorilor au crescut fata de anul anterior cu 5%. Astfel, romanii au cheltuit peste 140 milioane de lei pentru achizitionarea pachetelor de Revelion in tara, in scadere cu 2% fata de anul anterior.

Cele mai cautate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Ranca, Straja, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.

Romanii care au ales sa isi petreaca vacanta de sarbatori in strainatate au avut de ales intre destinatii de schi si sporturi de iarna, pachete turistice de tip city-break in orase europene si destinatii exotice indepartate.

Chiar daca au beneficiat de un numar mare de zile libere, mai putini romani au apelat la agentiile de turism pentru petrecerea Revelionului in strainatate. Cei 8.180 de turisti care au petrecut sarbatorile de iarna in alte tari au cheltuit cu 1,4% mai mult fata de anul trecut. Cei mai multi si-au cumparat pachete pentru destinatii de schi si sporturi de iarna in Austria, Franta, Italia, Slovenia, Bulgaria.

CITESTE SI: MAI: CELE MAI LINISTITE SARBATORI DE IARNA DIN ULTIMII 5 ANI

FPTR remarca o scadere a interesului pentru destinatii tip city-break in perioada Revelionului, disparitia solicitarilor pentru tarile din zona Orientului apropiat si mijlociu, cresterea interesului pentru destinatii indepartate. Au aparut destinatii noi precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Dubai. Romanii au manifestat un interes crescut pentru Republica Dominicana, Maldive, Mauritius, Mexic, Brazilia.

Numarul turistilor romani care isi cumpara servicii turistice folosind sisteme de rezervari online este in continua crestere, conform FPTR. Acestia rezerva in special bilete de avion si cazari in destinatii externe, renuntand la serviciile de masa si agrement, specifice perioadei.

Dupa rezultatele acestei vacante de Revelion, FPTR remarca schimbarea mentalitatii privind gestionarea banilor si a timpului liber face ca multi romani sa renunte la vacanta de iarna si sa stranga banii pentru a achizitiona mai multe sejururi sau city-break-uri in restul anului.

In perioada urmatoare preturile vor scadea cu aproximativ 30-50%, iar FPTR apreciaza ca sezonul de iarna se va prelungi pana in luna martie, datorita prognozei meteo favorabila practicarii sporturilor de iarna.

Sursa foto: turism24