Cati ROMANI mai sunt in TARA

POPULATIA REZIDENTA a Romaniei a fost, la 1 ianuarie 2014, mai mica de 20 de milioane de persoane, potrivit datelor prezentate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, la 1 ianuarie 2014, POPULATIA REZIDENTA a Romaniei a fost de 19.942.642 persoane, in scadere cu 0,4 la suta fata de 1 ianuarie 2013.

Potrivit sursei citate, cauza principala a acestei scaderi o reprezinta sporul natural negativ de -70.812 persoane.

Pe sexe, populatia masculina a fost de 9.738.445 persoane, reprezentand 48,8 la suta din populatia tarii, situatie identica cu cea de la 1 ianuarie 2013.

Citeste si: ALARMANT! POPULATIA ROMANIEI a SCAZUT anul trecut sub 20 de milioane de locuitori, pentru PRIMA DATA dupa Revolutie

In comparatie cu 1 ianuarie 2013, numarul populatiei a scazut atat pentru persoanele de sex masculin, cat si pentru cele de sex feminin.

Sursa datelor prezentate de INS o constituie cercetarea statistica privind populatia rezidenta a Romaniei. Indicatorii privind populatia rezidenta au fost construiti utilizand date prelucrate din surse administrative, date primite de la institutele nationale de statistica a Spaniei si Italiei, baza de date a Eurostat privind populatia si migratia internationala si rezultatele unui model econometric bazat pe tehnici de estimare pe domenii mici in vederea dimensionarii componentei de migratie internationala. 

POPULATIA REZIDENTA la data de 1 ianuarie a anului de referinta cuprinde totalitatea persoanelor (cetatenie romana, straina sau fara cetatenie) care au resedinta obisnuita in Romania, pentru o perioada de cel putin 12 luni.

Citeste si: POPULATIA ROMANIEI a SCAZUT in aprilie cu 6.633 persoane

Resedinta obisnuita reprezinta locul in care o persoana isi petrece in mod obisnuit perioada zilnica de odihna, fara a tine seama de absentele temporare pentru recreere, vacante, vizite la prieteni si rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaj religios. Resedinta obisnuita poate sa fie aceeasi cu domiciliul sau poate sa difere, in cazul persoanelor care aleg sa-si stabileasca resedinta obisnuita in alta localitate decat cea de domiciliu din tara sau strainatate.

In POPULATIA REZIDENTA sunt incluse persoanele care au imigrat in Romania, dar sunt excluse persoanele care au emigrat din Romania.

POPULATIA REZIDENTA la 1 ianuarie 2014 este obtinuta prin adaugarea sporului natural si a sporului migratiei internationale la populatia rezidenta la 1 ianuarie 2013. Datele cu privire la populatia la 1 ianuarie 2014 sunt provizorii si vor fi revizuite in luna decembrie 2014, potrivit INS.

Sursa foto: stiri.tvr.ro