Caz de nepotism la varful Radioului public

Un caz de nepotism zguduie credibilitatea radioului public! Oltea Parau-Serban, redactor-sef al postului Radio Romania Cultural din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune, a fost declarata in conflict de interese de Agentia Nationala de Integritate (ANI), dupa ce aceasta a semnat contracte de cesiune a drepturilor de autor intre SRR si sotul ei.

Oltea Parau-Serban a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa, intrucat, avand un interes personal de natura patrimoniala (respectiv marirea patrimoniului familiei sale prin obtinerea de catre sotul sau a unor beneficii banesti), in perioada 31 august 2006 — 8 august 2013, a aprobat si semnat 63 contracte de cesiune a drepturilor de autor si de cesiune a drepturilor conexe, incheiate de Societatea Romana de Radiodifuziune cu persoana fizica Oprina Virgil-Vasile, sotul acesteia, arata ANI.

Valoarea totala a contractelor incheiate a fost de 55.147 lei.

Conform art. 70 din Legea nr. 161/2003, “prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative”.

Totodata, intrucat in perioada exercitarii functiilor de conducere Oltea Parau-Serban a indeplinit acte (aprobarea si semnarea celor 63 contracte) prin care s-au realizat, direct, foloase materiale pentru sotul sau, au rezultat si indicii privind savarsirea de catre aceasta a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301, alin. (1) din Codul penal al Romaniei, potrivit caruia conflictul de interese reprezinta “fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau”.

Oltea Parau-Serban a detinut/detine in cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune functiile de director la postul Radio Romania Cultural (in perioada 16 mai 2005 — 15 februarie 2006), redactor-sef la postul Radio Romania Cultural (incepand cu data de 15 februarie 2006), director artistic la Directia Formatii Muzicale — functie detinuta prin cumul cu functia de redactor-sef la postul Radio Romania Cultural (in perioadele 11 iunie 2009 — 1 septembrie 2011 si 16 iulie 2012 — prezent).

In acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Oltea Parau-Serban a infractiunii de conflict de interese.