Caz halucinant la Iași: Judecătorii au înapoiat permisul auto și i-au redus amenda unui mort

Caz halucinant la Iași. Judecătorii ieșeni au decis să redea permisul de conducere și să reducă sancțiunea unui bărbat care a condus cu viteză mare, dar între timp a murit. Bărbatul dăduse în judecată Poliția pentru a scapă de o sancțiune rutieră, însă în timpul procesului a murit.

Magistrații Tribunalului Iași au stabilit că Valerian V. își poate folosi permisul și trebuie să primească înapoi jumătate de amendă primită de la polițiști, pe care el o achitase. “Anulează procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției (…) întocmit la data de 9 martie 2017 de către intimat și exonerează pe petent de sancțiunile aplicate. Dispune restituirea către petent a sumei de 653 de lei, achitată cu titlu de amendă, aferentă procesului verbal”, arată magistrații ieșeni, care au menținut decizia primei instanțe, Judecătoria Pașcani.

Bărbatul dăduse în judecată Poliția după ce, pe 9 martie 2017, a fost sancționat contravențional cu 1.305 lei, reprezentând 9 puncte-amendă și i-a fost reținut și permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, după ce ar fi condus cu viteză de 105 kilometri la oră în localitate.

Șoferul a contestat în instanța procesul verbal de sancționare, iar magistrații au admis acțiunea, pe motiv că Poliția nu a făcut dovada verificării metrologice a radarului. Potrivit motivării emise de instanța, bărbatul a murit pe 6 octombrie 2017.

Citește și: ASTA ESTE MAXIMĂ! SURDO-MUT, AMENDAT PENTRU CĂ A ‘SCANDAT LOZINCI’ LA CONGRESUL PSD

Specialiștii în drept susțin că legislația nu conține prevederi exprese cu privire la situații de acest gen. “Din păcate, nu există o instituție în drept care să prevadă astfel de situații. Este adevărat că asemenea cazuri pot părea ciudate și cumva sinistre chiar, dar, din acest punct de vedere, există un vid legislativ. Au existat cazuri în care instanțele au citat diverse persoane câteva termene bune, înainte de a află că acele părți nu mai erau în viață”, a declarat avocatul ieșean Gianina Porosnicu, specialist în procese privind legislația rutieră.

Acest caz ne amintește de cel al bărbatului care a mers la Tribunalul Vaslui pentru a obține o sentința care să ateste că este viu, după ce fusese declarat mort de către magistrați. Chiar dacă și-a pledat cauza în fața instanței, magistrații vasluieni au respins apelul și au păstrat decizia prin care a fost declarat mort, invocând tardivitatea introducerii apelului.

Sursă text: mediafax.ro