CAZANCIUC: AGENTIA PENTRU RECUPERAREA PREJUDICIILOR, suport pentru autoritati

Ministrul Justitiei, ROBERT CAZANCIUC, apreciaza ca infiintarea unei AGENTII SPECIALIZATE CU RECUPERAREA PREJUDICIILOR provenite din INFRACTIUNI va putea oferi autoritatilor statului SUPORTUL NECESAR, fiind nevoie “de cineva care sa asiste procesul de la un capat la altul, din momentul identificarii unor bunuri ce pot fi valorificare si pana la valorificarea efectiva”. Dupa discutiile purtate, miercuri, cu grupul senatorial al PNL, Robert Cazanciuc a precizat ca liberalii sustin proiectul legislativ, venind cu sugestii de clarificare a continutului legii.

“Au fost mai multe propuneri concrete, de clarificare a unor texte. De principiu, nu am avut nimic impotriva asupra unora dintre ele. Unele erau legate de neexplicarea rolului anumitor institutii in cadrul acestei Agentii, cum ar fi spre exemplu CSM — ce sa caute CSM intr-o astfel de structura colectiva. Discutam despre colaborarea dintre autoritatile statului, dintre puterile statului, judecatorii si procurorii au participat la elaborarea proiectului de lege. Noi discutam despre o Agentie suport pentru autoritatile statului, pentru proceduri penale si atunci, pentru a fi eficienti, evident ca trebuie sa fie judecatori si procurori in aceasta forma de cooperare, care insa nu va lua decizii in locul unui magistrat, ci doar va fi o Agentie de sprijin pentru a gasi cele mai adecvate forme de identificare a unor bunuri si de valorificare a lor, impreuna cu autoritatile statului, cu ANAF, cu executorii judecatoresti”, a spus ministrul.

CITESTE SI: OVIDIU RAETCHI: AGENTIA DE RECUPERARE A PREJUDICIILOR TREBUIE SA FUNCTIONEZE IN SUBORDINEA DNA NU A ANAF

Potrivit lui Cazanciuc, Agentia nu va fi una care “sa devina intruziva cu drepturile fundamentale, ci din contra”.

El a adaugat ca va continua seria de discutii cu grupurile parlamentare din Senat si din Camera Deputatilor astfel incat proiectul legislativ sa fie dezbatut si adoptat in regim de urgenta.

“Daca Agentia va fi operationala pana la sfarsitul acestui an, va fi un succes. Am discutat deja la Camera Deputatilor, daca va trece de Senat, va intra si acolo intr-o procedura de urgenta. Voi avea saptamana viitoare discutii cu grupurile UDMR si PSD. Voi merge la Camera sa explic orice lucru de explicat in legatura cu aceasta Agentie. Este in interesul tuturor ca orice articol din acest text sa fie clarificat in cadrul dezbaterilor parlamentare”, a mai spus acesta.

CITESTE SI: ANAF VREA SA SCOATA LA VANZARE SEDIILE ANTENEI, GRIVCO SI ALTE IMOBILE PENTRU 15 MILIOANE DE EURO

Proiectul legislativ privind infiintarea unei Agentii specializate in recuperarea prejudiciilor provenite din infractiuni va fi supus aprobarii Senatului lunea viitoare, grupurile parlamentare urmand sa aiba, pana atunci, intalniri cu initiatorul — ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

“Tinand cont de solicitarea grupurilor parlamentare, inainte de votul pentru infiintarea Agentiei, sa fie invitat la discutii initiatorul — ministrul Justitiei. Actul normativ va fi supus aprobarii lunea viitoare. In aceasta saptamana toate grupurile parlamentare vor avea, separat, intalniri cu ministrul Justitiei, initiatorul, care va veni sa raspunda intrebarilor parlamentarilor”, a afirmat luni Ioan Chelaru, vicepresedinte al Senatului, dupa sedinta Biroului permanent.

Sursa foto: anchetaonline