CAZANCIUC: Unele modificari la LEGEA AVOCATILOR au fost propuse chiar in Parlemant, colegii din MJ nu le-au vazut

 Ministrul Justitiei, ROBERT CAZANCIUC, a declarat miercuri ca unele modificari la legea avocatilor nu au fost vazute de expertii din MJ, fiind propuse in Parlament, iar, din acest motiv, nu a sustinut acest proiect decat in masura in care acestea se refereau la organizarea profesiei, informeaza Agerpres. 

“A fost o initiativa parlamentara care a trecut intr-o forma de consultare la MJ, in care noi am fost de acord cu anumite modificari referitoare la organizarea profesiei, dar cu altele nu am fost de acord. Unele modificari au fost propuse chiar in Parlament, nu au fost vazute de colegii din MJ, de aceea nu am sustinut acest proiect decat in masura in care au fost aduse unele modificari la organizarea profesiei de avocat. O sa facem o analiza, articol cu articol, in perioada urmatoare, pentru a veni cu un punct de vedere foarte concret la Camera Deputatilor in septembrie”, a afirmat Cazanciuc, prezent la Facultatea de Drept, unde a participat la lansarea Codex-ului constitutional — Constitutiile statelor membre ale Uniunii Europene.

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de modificare si completare a Legii 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu 85 de voturi pentru, 41 impotriva si doua abtineri.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative initiate de un grup de parlamentari din intreg spectrul politic, Legea 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat trebuie modificata si completata ca urmare a noilor coduri si a jurisprudentei CCR pentru punerea de acord a dispozitiilor legii cu deciziile Curtii.

Plenul si-a insusit amendamentele Comisiei juridice referitoare la perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau, efectuate de procuror, in conditiile existentei unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului.

“Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii comunicarile scrise intre client si avocat, consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie si alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie. Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului”, stipuleaza amendamentele adoptate.

Articole nou introduse in lege stabilesc ca “restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeinice justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infractiuni”.

Un alt nou articol care completeaza Legea avocaturii vizeaza ca persoana care face publica in mod ilegal o informatie confidentiala din sfera privata a unei alte persoane sau care deconspira un secret operational sau comercial care i-a fost divulgat in calitate de avocat este pedepsita de lege.

De asemenea, senatorii au abrogat articolul potrivit caruia profesia de avocat nu poate fi exercitata la instante precum DNA, DIICOT, iCCJ, Parchetul de pe langa iCCJ, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea.

Potrivit noii Legi a avocaturii, amenzile disciplinare care se aplica avocatilor au fost majorate de 10 ori.

Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Sursa foto www.realitatea,net