CAZINOUL din CONSTANTA, transferat la CNI pentru a fi REABILITAT

Cazinoul din Constanta a fost transferat din administrarea Consiliului Local in cea a Companiei Nationale de Investitii pentru a fi reparat, consilierii locali votand, joi, in unanimitate acest proiect de hotarare, primarul RADU MAZARE spunand ca nu a putut ”ademeni” niciun investitor de frica DNA.

Primarul RADU MAZARE a declarat, joi, ca pentru reabilitarea Cazinoului din Constanta este nevoie de aproximativ zece milioane de euro, sustinand ca a avut discutii cu diversi investitori privati care sa reabiliteze acest obiectiv, dar a sistat toate negocierile de teama sa nu fie acuzat de procurori ca ar fi aranjat eventuala licitatie care ar fi avut loc.

“Daca as fi reparat Cazinoul cu bani de la Primarie si as fi bagat peste zece milioane de euro in renovarea acestei cladiri, toti cetatenii orasului si cetatenii Romaniei ar fi spus ca sunt nebun, ca in loc sa construiesc case pentru 4.000-4.500 de oameni, de banii astia reparam o cladire. Am incercat sa fac ceva cu investitori privati. Am fost si in Elvetia, am avut nenumarate contacte si cu chinezi si cu un fond de investitii gestionat de catre niste rusi, dar m-am oprit. M-am oprit de frica pentru ca renovarea acestui Cazino ar fi insemnat o licitatie. Daca ar fi avut loc aceasta licitatie si ar fi castigat o companie cu care eu as fi vorbit anterior incercand sa-i conving sa vina sa bage bani aici, in mod categoric procurorii mi-ar fi facut ceea ce mi-au facut in primavara – ar fi spus ca am aranjat aceasta licitatie, avand in vedere ca m-am intalnit anterior cu investitorii”, a afirmat RADU MAZARE.

Citeste si: RADU MAZARE: Cazinoul din Constanta ar putea fi REABILITAT cu bani guvernamentali

El a explicat ca a discutat cu vicepremierul LIVIU DRAGNEA, care a fost de acord sa preia Cazinoul la Compania Nationala de Investitii pentru a fi reabilitat.

“Neputand contacta si ademeni niciun investitor privat de frica procurorilor care sa nu ma ia si sa ma bage la beci cum m-au bagat in primavara, am discutat cu vicepremierul Dragnea si i-am spus ca este o problema a orasului si a tarii. «Haide sa vedem daca nu puteti sa o finantati cu bani de la Guvern»” , a mentionat Mazare.

Dupa ce va fi reparat, Cazinoul va reveni la municipalitate, dar primarul Constantei nu stie ce destinatie va avea.

“Nu stiu ce destinatie va avea dupa reabilitare. Nu stiu cine il va opera, cine va aduce jucatori pentru ca la ora actuala legislatia este restrictiva privitor la cazinouri, trebuie ca cineva sa bage bani si sa-i si scoata, trebuie sa aduca jucatori. (…) Dupa ce-l va reabilita Compania de Investitii, daca va mai fi vreun guvern doritor sa bage bani in Cazinoul de la Constanta, s-ar putea sa se schimbe guvernul si sa nu mai vedem niciun ban in vreun obiectiv de la Constanta, el se intoarce la municipalitate si noi vom decide ce facem cu el. Poate facem cazino, daca nu, facem un muzeu si asta-i viata”, a explicat edilul.

Citeste si: CAZINOUL din CONSTANTA ar putea fi redeschis din august

Mazare a spus ca potrivit hotararii Consiliului Local, in cazul in care lucrarile nu incep in 24 de luni de la transferul catre Compania de Investitii, atunci Cazinoul va reveni la municipalitate.

Consilierii locali din Constanta au mai aprobat in sedinta de joi alte doua proiecte privind transferul unor terenuri tot catre Compania Nationala de Investitii pentru realizarea unui bazin olimpic de inot si a unei sali polivalente cu 5.000 de locuri, investitii facute cu fonduri guvernamentale.

CAZINOUL DIN CONSTANTA se afla de mai multi ani in paragina dupa ce autoritatile locale si centrale nu au gasit solutii pentru reabilitarea acestuia.

Astfel, in anul 2011, primarul Constantei, RADU MAZARE, a anuntat ca intentioneaza sa vanda Cazinoul dupa ce firma care il concesionase pe o perioada de 49 de ani si care anuntase investitii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea si modernizarea monumentului a renuntat la acest proiect din cauza crizei economice. Dupa cateva luni, ELENA UDREA, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului din acea perioada, a anuntat ca doreste sa preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a si intamplat. Monumentul avea sa revina dupa numai un an la municipalitate deoarece lucrarile pentru reabilitarea acestuia nu incepusera.

In luna septembrie 2012, Mazare a spus ca doreste organizarea unei licitatii internationale pentru a vinde Cazinoul, iar dupa doua luni a anuntat ca intentioneaza realizarea unui parteneriat public-privat cu o firma interesata de reabilitatea acestui monument si de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. In luna februarie 2013, Mazare a anuntat ca acest monument urmeaza sa fie reabilitat cu fonduri europene.

In martie 2013, presedintele Consiliului Judetean Constanta, NICUSOR CONSTANTINESCU, a anuntat ca a fost aprobata finantarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrarile urmand sa fie realizate cu fonduri europene, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 10 milioane de euro.

In februarie 2014, RADU MAZARE a spus ca incearca atragerea unor investitori straini pentru preluarea Cazinoulu, dupa ce a mers in Elvetia pentru a discuta modalitati de colaborare cu reprezentantii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano.

In martie 2014, RADU MAZARE a anuntat ca nu va mai fi reabilitat Cazinoul cu fonduri europene in exercitiul financiar 2007-2013, urmand sa fie realizat un studiu care sa stabileasca ce trebuie sa functioneze in aceasta cladire. Daca ar fi fost reabilitat pe fonduri europene, lucrarile la Cazinou ar fi trebuit incheiate pana la jumatatea anului viitor, lucru care nu ar fi fost posibil, iar in acest caz municipalitatea ar fi trebuit sa restituie fondurile europene, sustin reprezentantii Primariei.