CAZUL BEBELUSILOR BOLNAVI: ANSVSA incepe un CONTROL la NIVEL NATIONAL

Au trecut 3 luni de la scandalul bebelusilor infectati, dar Autoritatea Sanitar Veterinara abia acum ia masuri. ANSVSA incepe de astazi un CONTROL NATIONAL, pentru a vedea cat de prezenta este bacteria E.COLI in carnea si lactatele cumparate de romani. Apropierea sezonului estival este un alt motiv pentru care vor incepe verificarile in unitatile agro-alimentare.

PLANUL NATIONAL de CONTROL va dura pana la sfarsitul anului si are scopul de a preveni aparitia bacteriei E.COLI in produsele alimentare de origine animala. Potrivit unui comunicat ANSVA, probele vor fi prelevate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si preparata dar si din laptele crud si produsele derivate din acesta.

CITESTE SI: DOI BEBELUSI DIN ARGES SI BACAU, DIAGNOSTICATI CU SINDROM HEMOLITIC UREMIC

Vor fi verificate atat abatoarele, fermele, targurile si carmangeriile, cat si magazinele alimentare, macelariile, dozatoarele de lapte, pietele, supermarketurile si restaurantele. Toate probele recoltate vor fi transmise Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Planul de control va incepe ca urmare a unei analize de risc facuta de specialistii institutiei. Un alt argument este apropierea sezonului estival, cand pe langa numarul mare de turisti va creste si cantitatea de marfa vanduta de unitatile agro-alimentare. ANSVSA sustine ca va face public, sapamanal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate in cadrul acestui PLAN NATIONAL de CONTROL.

Sursa foto: gandul