CAZUL BEBELUSILOR BOLNAVI: ANVSA a gasit BACTERIA E.COLI in PRODUSELE LACTATE din judetele ARGES si DOLJ

CAZUL BEBELUSILOR BOLNAVI. Inspectorii de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA) au gasit BACTERIA E.COLI in PRODUSELE LACTATE din judetele ARGES si DOLJ, dar si in anumite produse din carne de pui. Este vorba despre PRODUSE LACTATE TRADITIONALE, precum branza, laptele, iaurtul sau untul comercializate in magazine, anunta postul B1 TV.

Saptamana trecuta, ministrul Sanatatii, PATRICIU ACHIMAS CADARIU, anunta in cadrul unei conferinte de presa ca s-a identificat cauza IMBOLNAVIRII BEBELUSILOR din ARGES: o tulpina a BACTERIEI E.COLI. Tot la data respectiva, un medic de la Spitalul Grigore Alexandrescu a venit cu o ipoteza privind sursa imbolnavirilor, iaurturile cu arome.

BACTERIA E.coli a fost descoperita in produse lactate si carne de pe raza judetelor Dolj si Arges, potrivit anchetei ANSVSA, declansata dupa moartea bebelusilor din Arges. ANSVSA a descoperit bacteria E.coli in branza de vaci dintr-o fabrica din localitatea Bradetu, judetul Arges, care a fost inchisa.

Ancheta epidemiologica desfasurata de Ministerul Sanatatii a identificat ca o probabila cauza a imbolnavirilor anumite alimente. Ca urmare, ANSVSA, conform procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de Ministerul Sanatatii, prin informarile transmise prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje.

In data de 25 februarie, echipe mixte, alcatuite din inspectori DSVSA si DSP din judetele Arges si Dolj au demarat actiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV).

Ancheta ANSVSA, desfasurata in colaborare cu Ministerul Sanatatii a fost extinsa, din data de 26.02.2016, si in judetul Bacau, ca urmare a noilor informatii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF).

Au fost receptionate de IISPV 337 de esantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate – lapte de vaca, iaurt, branza de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vita si carne de pui, fructe si legume, achizitionate atat din comert, din gospodaria proprie cat si de la persoane particulare.

Dintre cele 194 de esantioane analizate pana la aceasta data, a fost depistata prezenta Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:

– proba de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (apartinator) implicate in ancheta Ministerului Sanatatii. Carnea provenea de la pasari din gospodaria persoanei respective (judetul Bacau).

– probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges.

In urma confirmarii prezentei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unitatii, pentru verificari. Datele rezultate in urma verificarilor arata ca lotul respectiv de branza a fost de 25 de kg, produsa in data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regasita la producator sau la comercializare.

Masurile dispuse au fost urmatoarele:

•Sistarea activitatii in sectia de branzeturi unde a fost realizata branza proaspata analizata, pana la elucidarea situatiei.

•Efectuarea dezinfectiei in aceasta sectie a spatiilor, utilajelor, ustensilelor si suprafetelor de lucru. Dezinfectia va fi urmata de recoltarea de teste de sanitatie care sa ateste eficienta igienizarii.

•Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, intr-un laborator de specialitate.

•Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme in momentul receptiei in fabrica, pentru examen bacteriologic si probe de apa, provenite de la intrarea si iesirea din unitate.

Toate aceste date sunt puse la dispozitia Ministerului Sanatatii pentru a fi utilizate in ancheta epidemiologica pe care o desfasoara.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: realitatea