DAN SOVA, SALVAT din nou de COLEGII din Senat. PNL-UL VA CONTESTA PROCEDURA LA CCR. UPDATE

Senatorii juristi se reunesc marti in sedinta, incepand cu ora 10,30 pentru a lua in discutie, marti, cazul DAN SOVA. Ei urmeaza sa formuleze un proiect de hotarare referitor la modul in care trebuie aplicata decizia CCR prin care a fost declarata neconstitutionala Hotararea Senatului privind rezultatul votului exprimat in urma cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului PSD, informeaza Agerpres.

UPDATE 21:18: Senatorul PNL MARIO OPREA a anuntat, marti, ca liberalii vor contesta la Curtea Constitutionala procedura prin care s-a votat la Senat cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a social-democaratului DAN SOVA.

“Vom depune contestatie pentru ca nu este normal sa se reinterpreteze rezultatul votului din 25 martie. Din pacate, constiinta senatorilor PSD s-a modificat de pe 25 martie pana pe 2 iunie. Atunci mai multi au votat pentru aceasta cerere, acum mai putini, dar, dupa cum ati vazut, au votat si in alte grupuri, nu numai de la PNL” , a declarat senatorul liberal MARIO OPREA, dupa terminarea sedintei in plen.

OPREA a mai spus ca depunerea contestatiei “se va desfasura rapid”. “Vom strange semnaturile necesare si, in acel moment, o vom depune”, a mentionat el.

“Rezultatul votului nu poate fi contestat, dar procedura in sine, asa cum s-a spus astazi in plen nu era aceasta cea care trebuia urmata, anume sa se reia un vot ce deja fusese dat. Niciodata nu s-a reluat votul. Din acest moment am creat un pecedent, cream un haos in Senat, de cate ori cineva va dori reluarea votului o va putea face pentru ca va invoca exemplul de astazi, cand s-a reluat votul, pe motiv ca plenul este suveran”, a declarat senatorul liberal.

“Curtea Constitutionala va decide daca acest lucru respecta prevederile constitutionale. Noi suntem convinsi ca a fost acel vot care le convenea”, a mai spus OPREA.

UPDATE 20:36: “Imi doresc, asa cum am cerut si Instantei Supreme sa trimita dosarul in instanta ca sa ne lamurim, sa terminam cu toate discutiile astea politicianiste”, a declarat DAN SOVA dupa ce a fost salvat de Senat.

UPDATE 19.30: Senatorii au respins marti cererea DNA privind încuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui DAN SOVA cu 72 de voturi “impotriva” si 66 de voturi “pentru”, potrivit postului B1 TV.

La vot au fost prezenti 167 de senatori, iar numarul de voturi exprimate a fost de 140. Votul a fost secret cu bile.

UPDATE 19.24: Senatorul PSD SERBAN NICOLAE a sustinut, in timpul dezbaterii cazului DAN SOVA in plenul Senatului, ca se impune exprimarea unui nou vot intrucat a fost modificat articolul 173 din Regulamentul Camerei Superioare.

“Nu putem modifica regulile jocului in timpul jocului. Nu putem spune ca golurile marcate in proprie poarta sunt considerate goluri marcate in favoarea echipei care a marcat. Am modificat legea, dam un nou vot. CCR a spus un lucru foarte important (…) ca deocamdata Senatul nu a adoptat o decizie cu privire la cererea ministrului Justitiei”, a spus acesta.

SERBAN NICOLAE a explicat ca modificarea Regulamentului Senatului nu are efecte retroactive.

“In 25 martie, plenul Senatului a dat un vot si noi am dat o interpretare pe legile valabile atunci si care nu au fost declarate niciodata neconstitutionale. Niciodata. Mai mult, grupul PNL a contestat constitutionalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului cu acel prilej, contestatia fiind respinsa ca inadmisibila, mentinandu-se ideea ca articolul in forma in care era la momentul votului este constitutionala. De comun acord am modificat articolul din Regulamentul Senatului. (…) Modificarea pe care noi am facut-o nu retroactiveaza”, a mai spus senatorul.

UPDATE 19.20: Senatorii liberali au sustinut marti in plenul Camerei superioare ca reluarea votului in cazul DAN SOVA reprezinta “un abuz” si “o ilegalitate”.

Liberalul NICOLAE VLAD POPA a sustinut ca Senatul, din 13 martie cand a primit cererea ministrului Justitiei pentru arestarea preventiva a lui DAN SOVA, “tergiverseaza” acest caz.

“Ceea ce faceti e un abuz. Aceasta cerere a fost inaintata Senatului in 13 martie. De atunci acest Senat ce face? Tergiverseaza fara niciun temei, trimitand de doua ori hotararile sale la CCR si de doua ori CCR a spus ca s-a gresit si s-a incalcat Constitutia si dvs va faceti ca nu vedeti. S-a dat un vot care a fost in majoritate pentru acceptarea acestei cereri. Dvs va faceti ca nu vedeti, ca nu stiti. De ce doriti dvs sa reluati votul astazi? Pentru ca, daca ati fi fost de acord cu deciziile CCR care obliga Senatul sa redacteze o hotarare, daca ati accepta aceste decizii n-ar mai fi nevoie de vot. Dar nu va convine votul. Si dvs aici pregatiti o respingere. Asta este singura explicatie logica a acestui act al Puterii”, a afirmat NICOLAE VLAD POPA.

Si senatorul PNL TUDOR BARBU considera ca votul din 25 martie este valid si ca reluarea lui este “ilegala”.

“Suntem in fata unui moment istoric in Parlamentul Romaniei. (…) Votul valid si necontestat intr-un termen rezonabil, votul pe care l-a dat Senatul Romaniei privind cererea care acum se afla pe ordinea de zi, este valid si este majoritar in favoarea incuviintarii. Daca astazi, domnul presedinte, veti supune din nou la vot acest lucru, veti fi presedintele de sedinta care intra in istoria Parlamentului care comite o ilegalitate majora. (…) Cine n-a inteles ca votul pe care ni-l cereti este o reluare ilegala a votului pe care Senatul deja l-a dat este complice la o ilegalitate istorica, fie nu cunoaste mecanismele parlamentare si trebuie invatat”, a spus TUDOR BARBU.

Presedintele de sedinta, senatorul CRISTIAN DUMITRESCU, a precizat ca supune la vot ordinea de zi aprobata de Biroul permanent si votata de plen cu 102 voturi pentru, doua impotriva si o abtinere.

La randul sau, Dinca Marinica a spus ca Dumitrescu legifereaza “un abuz” si ca hotararea care va fi supusa votului senatorilor ar putea fi neconstitutionala, liberalul invocand prevederile articolului 138 din Regulamentul Camerei superioare, potrivit caruia votul poate fi reluat daca a fost contestat de un lider de grup parlamentar.

“La acea cerere a DNA trebuie sa dam o hotarare conform deciziei CCR. Procedura care urmeaza nu este legiferata prin votul dat pe ordinea de zi fiindca, potrivit art. 138 din Regulament, cine nu considera ca votul a fost valabil exprimat poate sa il conteste. Nu exista nicio contestatie cu privire la votul dat acum cateva saptamani pe aceasta cerere. Noi azi trebuie sa dam o hotarare, alta decat cea pe care am dat-o data trecuta, hotarare care a fost contestata de PNL si pe care CCR a constatat-o ca fiind neconstitutionala. Pe de alta parte, dvs. astazi faceti un gest pe care sigur nu vreti sa il faceti: legiferati inca o data un abuz. Veti sustine o procedura si veti sustine o hotarare care din nou va fi neconstitutionala. Anteriorul presedinte de sedinta nu si-a asumat, dvs. aici trebuie sa spuneti ca va asumati. Nu se poate ca, de fiecare data, fiecare presedinte de sedinta caruia i se spune: ‘vedeti ca este neconstitutionala’, sa spuna ‘plenul decide si eu nu am nicio atributie’. Pai nu mai stati acolo, sa vina cineva care sa isi asume”, a spus senatorul liberal.

Senatorii au inceput marti dupa-amiaza dezbaterea privind cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a social-democratului DAN SOVA.

UPDATE 13.45: VOTUL se reia in cazul DAN SOVA: PLENUL SENATULUI decide, din nou, soarta fostului ministru al TRANSPORTURILOR. VOTUL va fi unul SECRET cu bile.

UPDATE 11.15: BATAIA de JOC continua in cazul lui DAN SOVA! Sedinta de azi a COMISIEI JURIDICE a SENATULUI a fost suspendata  (membrul UDMR a fost prezent, insa in momentul votului a lipsit raportul fiind de 5-5), astfel ca o decizie nu a putut fi luata! CATALIN BOBOC, presedintele Comisiei a declarat ca, in acest caz, plenul ramane suveran si urmeaza sa ia o decizie!

Saptamana trecuta, Comisia juridica a analizat motivarea deciziei Curtii si, desi in urma discutiilor s-au desprins doua variante de lucru, niciuna dintre acestea nu a putut fi adoptata prin vot, astfel ca punctul de vedere inaintat conducerii Senatului a cuprins atat propunerea PNL, cat si pe cea a PSD.

Concret, varianta propusa de catre liberalii juristi, prin vocea presedintelui Comisiei juridice, Catalin Boboc, vizeaza reinterpretarea votului dat in cazul Sova, in timp ce varianta propusa de catre social-democratul Ioan Chelaru presupune reluarea intregii proceduri, inclusiv a votului, argumentul lui Chelaru fiind acela ca „CCR declarand neconstitutionala o hotarare a Senatului a invalidat intreaga procedura care a avut loc atunci cu privire la domnul Sova„.

„Punctul de vedere al Comisiei juridice (solicitat de Biroul permanent — n.r.) a avut doua propuneri, dar niciuna, din nefericire, nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi adoptata. Una a fost respinsa (reinterpretarea votului — n.r.), iar alta (reluarea procedurii — n.r.) nu a intrunit numarul de voturi pentru a fi adoptata. Luand act de aceasta situatie, Biroul permanent a decis ca pana marti Comisia juridica sa elaboreze o hotarare cu privire la ceea ce trebuie facut (in cazul Sova — n.r.), care va fi supusa plenului„, a explicat dupa sedinta Biroului permanent de martea trecuta vicepresedintele social-democrat al Senatului Cristian Dumitrescu, citat de agerpres.ro.

Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a exprimat, saptamana trecuta, pe marginea acestui subiect, afirmand ca in situatia in care Comisia juridica, din considerente de cvorum si de majoritate, nu va ajunge la o concluzie, plenul Senatului urmeaza sa transeze acest caz.

„Daca avem din partea Comisiei juridice o propunere articulata, care a primit votul in comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate sa o accepte sau poate sa o respinga. Daca in comisie nu se ajunge la nicio propunere pentru ca nu pot sa intruneasca votul majoritar, atunci in plen incep discutiile, vin propunerile, de exemplu, ale liderilor grupurilor parlamentare sau ale celorlalti senatori si se supun acelea la vot„, a subliniat Tariceanu, miercurea trecuta.

Sursa foto: jurnalul.ro