Cazul TABLOURILOR FURATE DIN OLANDA: Expertiza arata ca cel putin trei tablouri au fost arse

tablouri-furate-olanda

Cel putin trei dintre tablourile furate din Olanda au fost arse. Aceasta este concluzia expertizei realizate de specialistii Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), anuntata marti de institutie.

“In urma analizarii compozitiei chimice a materialelor si a evidentierii, in interiorul acestora, a pigmentilor specifici picturilor pe panza, a reiesit faptul ca cenusa provine din arderea a cel putin trei opere de arta (tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza)”, explica expertii MNIR.

Expertiza a fost realizata la  probele ridicate de catre DIICOT cu ocazia perchezitiei domiciliare din data de 1 martie 2013, efectuata la adresa din comuna Carcaliu, str. Malasneaca nr. 1351, judetul Tulcea si separate in cadrul Institutului National de Criminalistica, Serviciul expertize fizico-chimice.

La solicitarea primita din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DIICOT, Centrul de Cercetari si Investigatii Fizico-Chimice si Biologice al MNIR a realizat un set de investigaţii privind cenusa ridicata cu ocazia perchezitiei domiciliare din data de 01.03.2013, efectuata la adresa din comuna Carcaliu, judetul Tulcea si separate in cadrul Institutului National de Criminalistica, Serviciul expertize fizico-chimice.

Analiza fizico-chimica a fost desfasurata in perioada 26 aprilie – 18 iulie 2013, de catre o echipa formata din trei experti care au analizat cenusa, utilizand mai multe metode, si anume microscopia optica si electronica, spectrometria cu fluorescenta de raze X si difractia de raze X.

In urma analizarii compozitiei chimice a materialelor mentionate si a evidentierii, in interiorul acestora, a pigmentilor specifici picturilor pe panza, a reiesit faptul ca cenusa provine din arderea a cel putin trei opere de arta (tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza).

Foto: Gandul