CCR a decis ca legea care a permis trecerea Portului Constanta la Consiliul Local este neconstitutionala

Foto: Mondo News

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi ca sunt neconstitutionale dispozitiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de actiuni detinute de stat la Compania Nationala “Administratia Porturilor Maritime” – S.A. Constanta, reprezentand 20% din capitalul social, catre Consiliul Local al Municipiului Constanta.

CCR a admis cu unanimitate de voturi sesizarea formulata de Avocatul Poporului care a atacat in 9 septembrie actul normativ. Decizia CCR este DEFINITIVA si general obligatorie.

CITESTE SI: Lucrarile la CANALUL BUCURESTI-DUNARE ar putea fi reluate dupa anul 2030 

Avocatul Poporului a anuntat in 9 septembrie ca a ridicat la CCR exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii 216/2008 in urma sesizarii a peste 30 de organizatii sindicale, persoane fizice si a senatorului Christian Gigi Chiru, presedintele Organizatiei Judetene a PDL Constanta.

Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozitiilor legale criticate fata de art. 136 alin. (1) si alin. (2) si art. 121 alin. (2) din Constitutie.

In opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevazut de art. 136 alin. (2) din Constitutie, intrucat titularii dreptului de proprietate nu pot fi decat statul si unitatile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orase, municipii si judete, iar nu consiliile locale sau consiliile judetene, care sunt autoritati deliberative.

CITESTE SI: Primaria Constanta va primi mai multe ACTIUNI la Port dupa ALEGERILE PREZIDENTIALE, potrivit lui Ponta 

Sursa foto: ziua de constanta