CCR a decis: Laura Codruța Kovesi poate fi revocată! Reacții! Se anunță un miting de protest în Capitală

Curtea Constituţională a României a pronunţat, miercuri, decizia pe tema conflictului între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Update 5: Judecătorii Curții Constituționale au stabilit, în dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict între puteri, că preşedintele urmează să emită decretul de revocare a şefei DNA, au precizat miercuri, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit acestora, calea de urmat pentru ieşirea din conflict este emiterea decretului de către şeful statului. 

Update 4: Un protest a fost anunțat miercuri în București, de la ora 16.00, în Piața Victoriei, după ce Curtea Constituțională a României a stabilit că există conflict între Președinte și Guvern în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.  Apelul la protest a fost făcut de comunitățile Corupția Ucide, Rezistenta, Insistăm și Asociația Civică ProFest pe pagina de Facebook ”Nucedăm!Apărăm Democrația!”

Update 3: Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie transmite prima reacţie a instituţiei după decizia CCR.

“Conducerea Ministerului Public a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale a României privind existența unui conflict constituțional între Guvern și Președintele României și așteaptă motivarea acesteia”, precizează PÎCCJ.

Update 2: Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi al ALDE, reacţionează la decizia prin care CCR a constata existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi preşedinte, pe tema revocării şefei DNA.

“CCR întăreşte poziţia Executivului în ceea ce priveşte relaţia instituţională între ministrul Justiţiei şi Ministerul Public. CCR subliniază că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum e clar în Constituţie, şi preşedinte are un rol solemn, de a da greutate şi legalitate deciziei de numire şi revocarea procurorilor. Decizia de revocare luată de ministrul Justiţiei nu poate fi contrazisă de preşedinte. Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revoare”, a declarat Tăriceanu.

Update 1: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că în urma deciziei Curții Constituționale s-a consfințit principiul conform căruia procurorii își desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției.

”Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei.
Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, arată Tudorel Toader, pe pagina personală de Facebook.

Știre inițială

Judecătorii CCR au admis sesizarea Guvernului și s-a constatat existența conflictului de natura constituțională între Guvern și Administrația Prezidențială. Președintele CCR a explicat că în minuta ședinței va fi indicată și calea de rezolvare a conflictului.

În 10 mai, având nevoie de timp pentru a delibera, plenul Curţii a dispus amânarea pronunţării pentru data de 30 mai. Sesizarea formulată de prim-ministru, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, a fost depusă la CCR pe 23 aprilie.

Sursa foto: realitatea