CCR a DECIS: Legea care majoreaza salariile din EDUCATIE si SANATATE este constitutionala

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, miercuri la pranz, ca legea care majoreaza salariile din Educatie si din Sanatate este constitutionala. Anuntul a fost facut, in urma cu cateva minute, de Valer Dorneanu, presedintele institutiei.

UPDATE 2: Presedintele PSD, Liviu Dragnea a scris intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, ca “Salut decizia CCR privind cresterea veniturilor cu 15% pentru angajatii din sanatate si educatie.” El adauga ca “Avem incredere ca presedintele Iohannis va promulga legea cat mai repede, astfel incat aceste majorari sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017.”

“PSD a luat in calcul aceste majorari in proiectul de buget prezentat inca din campania electorala. Asa cum am luat in calcul si cresterea salariului minim la 1.450 lei incepand tot cu 1 ianuarie”, mai scrie Liviu Dragnea.

UPDATE 1: CCR a amanat pentru vineri decizia pe sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, informeaza News.ro.

Sesizarea pe Legea initiata de PSD care elimina 102 taxe nefiscale a fost facuta in noiembrie. Presedintele Iohannis sustine in motivarea sesizarii ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.

STIRE INITIALA

Acum, decizia finala este in mainile presedintelui Klaus Iohannis care poate sa promulge legea sau sa o intoarca in Parlament insa numai o singura data.  Legea care majoreaza salariile din Educatie si Sanatate a fost contestata la CCR atat de Guvern, dar si de catre PNL. CCR a cumulat cele doua sesizari, pentru ca motivarile au fost similare.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in Sanatate si Educatie. Prim-ministrul a acuzat atunci ca modificarile aduse OUG 20, referitoare la cresterea lefurilor in cele doua domenii, in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care “risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare”, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

Premierul a spus ca “nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor propuse”, in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar. Dacian Ciolos a amintit ca, la dezbaterile din comisii, fiind intrebat de secretarul de stat de la Ministerul Muncii daca s-a facut o analiza de impact, presedintele Comisiei de Munca “a raspuns ca da si ca impactul este devastator”.

Premierul a mai sustinut la acea vreme ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative legate de majorari de salarii.

Sursa foto: adevarul