CCR: REDESCHIDEREA DOSARELOR in absenta procurorului si a inclupatului sau suspectului, NECONSTITUTIONALA

PLEN, CURTEA CONSTITUTIONALA, DEZBATERE, NECONSTITUTIONALITATE, DISPOZITII, COD PROCEDURA PENALA

Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a unui articol din Codul de Procedura Penala si astfel judecatorul de camera preliminara nu mai poate deschide urmarirea penala in absenta procurorului si a suspectului sau a inculpatului. Decizia CCR este definitiva.

Curtea Constitutionala a luat in discutie articolul 335 alineatul 4, din Codul de Procedura Penala, care stipuleaza: ”Redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulitaţii. Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitaţii si temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva”.

Astffel, Curtea a admis, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate si a constatat ca prevederile art.335 alin.(4) din Codul de Procedura Penala sunt neconstituţionale cu privire la soluţia legislativa conform careia judecatorul de camera preliminara hotaraste „fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului”.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.