CCR a RESPINS sesizarea PNL / USR privind prezentarea obligatorie la comisiile de ancheta

Curtea Constitutionala (CCR) a respins, miercuri, ca neintemeiata sesizarea de neconstitutionalitate a prevederilor din Statutul deputatilor si senatorilor prin care a devenit obligatorie prezentarea persoanelor citate in fata comisiilor parlamentare de ancheta, informeaza News.ro.

Decizia a fost luata cu majoritatea voturilor celor noua judecatori constitutionali. PNL a depus, pe 15 mai, o sesizare la Curtea Constitutionale (CCR) impotriva modificarii statutului senatorilor si deputatilor, potrivit careia orice persoana este obligata sa se prezinte la audieri in cadrul unei comisii parlamentare de ancheta.

Sesizarea initiata de catre liberali a fost sprijinita si de catre USR, astfel ca documentul a ajuns la CCR cu semnaturile a 81 de parlamentari. Schimbarile de statut si sesizarea PNL au fost facute in contextul audierilor care au loc in comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009.

Parlamentarii au adoptat, pe 9 mai, proiectul de hotarare privind modificarea si completarea articolului 9 al Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Astfel, in vederea audierii, comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara. In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde desfasoara activitatea persoana citata sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala.

Comisiile de ancheta parlamentara pot invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata. Persoana invitata poate sa raspunda si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta.

Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala. Ultimul audiat in comisia de ancheta parlamentara a fost, miercuri, fostul premier Emil Boc. Modificarile au fost facute de parlamentari cu intentia de a-i obliga pe Laura Codruta Kovesi si pe Florin Coldea sa se prezinte la comisie.

Sursa foto: realitatea