CCR a stabilit data la care va lua in discutie CONVERSIA CREDITELOR in FRANCI ELVETIENI

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a anuntat ca va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Guvernul a contestat luni la CCR proiectul de lege, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu. Ulterior, premierul Dacian Ciolos a explicat, marti dimineata, ca a luat aceasta decizie pentru ca nu vrea ca in viitor oamenii care chiar au probleme in a-si achita ratele sa sufere mai mult.

“Din start precizez ca Guvernul a sustinut aceasta lege si a dat un punct de vedere pozitiv, dar cu anumite amendamente. E important ca aceasta lege sa vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar. Faptul ca am trimis la CCR aceasta lege nu e ca suntem impotriva ei, ci ca sunt cateva elemente care n-au fost luate in considerare de Parlament.

Si daca nu clarificam constitutionalitatea acum, exista riscul ca in cateva luni sa produca efecte si apoi altcineva sa o atace, o banca, si sa creeze mai multe probleme. In masura in care CCR va da un raspuns rapid, vom corecta acele lucruri in lege astfel incat ea sa aiba adresabilitate omanenilor care chiar au probleme si nu speculatorilor”, a explicat Ciolos, prezent la evenimentul Topul National al Firmelor Private din Romania.

Intr-un punct de vedere transmis anterior adoptarii proiectului in Parlament, Cabinetul Ciolos cerea ca legea sa aiba un caracter social. Asta presupunea ca masura sa fie aplicata doar consumatorilor persoane fizice care au credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

Astfel, eliminand aceste plafoane, beneficiaza de lege si cei care au facut specula cu creditele in franci elvetieni. Premierul arata ca din romanii pentru care a fost adoptata legea – aproximativ 51.000 de romani – 200 sunt speculatori ale caror credite reprezinta aproximativ o cincime din suma totala.

Sursa foto: realitatea