CCR: Adoptand OUG 55, Guvernul a incalcat norme de tehnica legislativa si implicit prevederi constitutionale

CURTEA CONSTITUTIONALA (CCR) apreciaza ca prin OUG 55/2014, Guvernul a incalcat norme de tehnica legislativa si implicit prevederile din Constitutie conform carora respectarea acesteia, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie, si cere Parlamentului masuri privind efectele juridice ale aplicarii actului normativ.

„In urma efectelor concrete ale prezentei decizii, Curtea constata ca Parlamentul va trebui sa respinga prin lege ORDONANTA de URGENTA si sa reglementeze, in acord cu art. 115 alin.8 din Constitutie, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonantei de urgenta 55-2014, respectiv intre data de 2 septembrie 2014 si data publicarii deciziei in Monitorul Oficial, pentru a le pune de acord cu decizia Curtii”, arata Curtea Constitutionala (CCR).

Decizia 761 din 17 decembrie 2014 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea ORDONANTEI de URGENTA 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala a fost adoptata in urma unei obiectii formulate de 130 de deputati si senatori PNL si PDL.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU: Alesii locali care au schimbat partidele trebuie sa isi PIARDA MANDATELE 

ORDONANTA de URGENTA prevedea ca in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni isi pot exprima in scris o singura data optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobândita in urma alegerilor.

Potrivit legii 393/2004, calitatea de primar si presedinte al consiliului judetean, cea de consilier local sau judetean inceteaza de drept o data cu pierderea calitatii de membru al partidului politic. CCR a mentionat in decizie ca Guvernul poate adopta ORDONANTE de URGENTA in cazul unor situatii extraordinare a carei regmentare nu poate fi amanata.

Curtea a constatat ca intreaga expunere de motive a ORDONANTEI de URGENTA analizate se axeaza asupra existentei unor „rupturi politice” aparute pe parcursul mandatului autoritatilor locale si necesitatea remedierii efectelor negative ale acestora. De asemenea, initiatorii arata ca ordonanta de urgenta vizeaza crearea cadrului necesar coagularii unor majoritati politice in cadrul autoritatilor publice locale, altele decat cele rezultate din alegeri.

„Or, un astfel de motiv, indiferent cum este exprimat, nu se poate constitui intr-o situatie extraordinara care sa necesite adoptarea unei ordonante de urgenta. Constituirea sau ruperea aliantelor politice intra in exercitiul democratic firesc, iar ele nu pot justfica in sine masuri care, in mod direct si brutal, schimba configuratia politica a autoritatilor administratiei publice locale si altereaza vointa electoratului”, se arata in decizia Curtii. In acest sens, Curtea a constatat incalcarea art. 115 alin 4 din Constitutie.

CCR arata ca textul constitutional nu impune in mod obligatoriu o atare solutie legislativa, lasând legiuitorului posibilitatea de a conditiona sau nu pastrarea mandatului celor alesi prin scrutin uninominal de pierderea calitatii de membru al partidului politic prin demisie. Curtea constata ca ORDONANTA de URGENTA  incalca art. 147 alin 4 din Constitutie numai in raport cu situatia consilierilor locali si judeteni. Potrivit CCR, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta cu incalcarea normelor de tehnica legislativa si a dispozitiilor art 1 alin. 5 din Constitutie.

CITESTE SI: Ordonanta referitoare la MIGRATIA alesilor locali a fost declarata NECONSTITUTIONALA 

Avand in vedere neconstitutionalitatea extrinseca astfel retinuta, aceasta afecteaza actul normativ in ansamblul sau, sustin judecatorii CCR. Potrivit jurispridentei Curtii Constitutionale (CCR), constatarea neconstitutionalitatii unei legi de aprobare a unei ordonante a Guvernului include si ordonanta la care se refera, aceasta incetând sa mai produca efecte juridice.

Sursa foto: jurnalul.ro