CCR: Arestarea preventiva pentru “o infractiune de trafic de stupefiante” este neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, joi, ca luarea masurii preventive pentru “o infractiune de trafic de stupefiante”, asa cum apare in art. 223 alin. (2) din Codul de procedura penala, este neconstitutionala, scrie Agerpres.

Astfel, CCR arata ca infractiunea de trafic de stupefiante nu este reglementata in legislatia penala romana si, in aceste conditii, enumerarea sa printre infractiunile pentru care poate fi luata masura arestarii preventive este neconstitutionala.

“Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica“, arata art. 223 alin. (2) din Codul de procedura penala.

CITESTE SI: CCR a RESPINS sesizarea PNL referitoare la votul din PARLAMENT in cazul PONTA. UPDATE

Avand in vedere ca masura arestarii preventive este o masura preventiva privativa de libertate, a carei esenta este restrangerea libertatii individuale si executarea ei intr-un centru de detentie, atunci reglementarea sa de catre legiuitor nu se poate realiza decat cu asigurarea tuturor garantiilor specifice dreptului la un proces echitabil, precum si a standardelor de calitate a legii, respectiv claritatea si previzibilitatea, consacrate, dar si de principiul legalitatii procesului penal.

CCR a admis, joi, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma “o infractiune de trafic de stupefiante” din cuprinsul dispozitiilor art. 223 alin. (2) din Codul de procedura penala este neconstitutionala.

CITESTE SI: CCR: Articol din Codul de procedura penala, NECONSTITUTIONAL

“In conditiile in care infractiunea de trafic de stupefiante nu este reglementata in legislatia penala romana, nici in cuprinsul Codului penal, nici in cuprinsul unei legi speciale, enumerarea sa printre infractiunile pentru care poate fi luata masura arestarii preventive este neconstitutionala”, sustine CCR. 

Sursa foto Romania TV