CCR: Articolul 103, privind desemnarea premierului, neconstitutional

Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au declarat neconstitutional articolul din proiectul de revizuire a Constitutiei cu privire la desemnarea premierului, potrivit unor surse citate de postul Realitatea Tv.

Conform textului proiectului, este desemnat premier candidatul propus de partidul sau alianta care a obtinut cel mai mare numar de mandate, reducand astfel rolul presedintelui in desemnarea premierului.

Prin urmare, presedintele ar trebui sa accepte propunerea venita din partea partidului sau aliantei care are cel mai mare numar de mandate, conform rezultatului oficial al alegerilor.

Citeste si: NOUA CONSTITUTIE: CCR a gasit in jur de 10 articole neconstitutionale, s-a analizat pana la articolul 102

In prezent, conform articolului 103 din Constitutie, “presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”.

CCR trebuie sa termine raportul si sa se pronunte pana la sfarsitul zilei de duminica asupra modificarilor aduse Legii fundamentale de comisia parlamentara pentru modificarea Constitutiei. Judecatorii au avut la dispozitie 10 zile pentru a se pronunta asupra modificarilor.

Sursa foto: jurnalul.ro