CCR a AMANAT, din nou, decizia in cazul legii care l-a impiedicat pe DRAGNEA sa fie PREMIER

Curtea Constitutionala (CCR) dezbate, marti, sesizarea facuta de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functii in Guvern. Sesizarea a fost facuta la inceputul lunii ianuarie de Victor Ciorbea, la o zi dupa ce Guvernul Grindeanu a depus juramantul la Palatul Cotroceni, informeaza News.ro.

UPDATE: Magistratii Curtii au decis ca vor relua dezbaterile pe acest subiect si pe 4 aprilie, amanand adoptarea unei decizii. Curtea Constitutionala a dezbatut si pe 7 martie sesizarea, dar amanase pentru 21 martie pronuntarea deciziei.

“Nu am reusit sa ajungem la o solutie. Am simtit nevoia sa aprofundam mai bine cauza si sa analizam cea mai buna dintre variantele care s-au discutat astazi, care au fost mai multe. (…) Aprofundarea este pentru a da o solutie buna, nu o solutie gresita”, a declarat atunci presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Acest articol prevede: “Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) “.

Din cauza acestei legi, seful PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul, nu a putut fi nominalizarea PSD pentru functia de premier.

Atat Avocatul Poporului in sesizarea sa cat si numerosi lideri PSD si ALDE au reclamat ca aceasta limitare face ca o pedeapsa data de tribunal sa se transforme in condamnare pe viata.

STIRE INITIALA

Curtea Constitutionala a dezbatut pe 7 martie sesizarea, dar a amanat pentru 21 martie pronuntarea deciziei. “Nu am reusit sa ajungem la o solutie. Am simtit nevoia sa aprofundam mai bine cauza si sa analizam cea mai buna dintre variantele care s-au discutat astazi, care au fost mai multe. (…) Aprofundarea este pentru a da o solutie buna, nu o solutie gresita”, a declarat atunci presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Victor Ciorbea a reclamat in sesizarea sa la CCR articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: “Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) “.

Din cauza acestei legi, seful PSD, Liviu Dragnea, nu a putut fi nominalizarea PSD pentru functia de premier. Atat Avocatul Poporului in sesizarea sa cat si numerosi lideri PSD si ALDE au reclamat ca aceasta limitare face ca o pedeapsa data de tribunal sa se transforme in condamnare pe viata.

Sursa foto: jurnalul