CCR decide in toamna ce se intampla cu dezincriminarea conflictului de interese

Curtea Constitutionala (CCR) a amanat, miercuri, pentru 13 septembrie judecarea sesizarii cu privire la dezincriminarea conflictului de interese in cazul parlamentarilor care si-au angajat rude la cabinete inainte de 2013. Acest dosar se va solutiona dupa vacanta judecatoreasca, in care se vor afla si membrii CCR.

La inceputul sedintei, judecatorul Augustin Zegrean a declarat, cu privire la aceasta sesizare, ca nu trebuie sa scrie in lege ca o fapta este interzisa pentru fiecare ctegorie in parte pentru a sti ca ea nu trebuie facuta, legea fiind generala.

“In general, Codul penal nu vorbeste despre o categorie anume de oameni, se refera in mod general. Nu trebuie sa scrie in lege ca n-ai voie sa furi ca sa stii ca nu trebuie sa furi, de exemplu. Ati vazut scris in vreo lege ca n-ai voie sa furi sau n-ai voie sa omori? Nu scrie asa ceva. (…) Toate legile trebuie respectate. Daca n-ar trebui, nu s-ar mai face sau ar scrie acolo: respecta numai cine vrea”, a spus fostul presedinte al Curtii.

CITESTE SI: CEI TREI NOI JUDECATORI DE LA CCR VOR DEPUNE JURAMANTUL IN DATA DE 13 IULIE

Legea a fost depusa de PSD pentru a-i exonera pe deputatii si senatorii care si-au angajat rude la birourile parlamentare pe motiv ca in Statut aceasta interdictie a fost introdusa abia in 2013, desi parlamentarii erau condamnati pentru aceste fapte prin Codul penal, prin prevederi care au existat si inainte de 2013 si care sunt in vigoare si in prezent privind conflictul de interese.

Apoi, insa, un grup de 99 de parlamentari PSD, UDMR, ai minoritatilor si un liberal a contestat, la CCR, proiectul de lege pe care inainte il votasera, pe motiv ca se suprapune atributiilor ICCJ.

Sursa foto: adevarul