CCR dezbate marti articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI l-a declarat incompatibil pe Iohannis si pe mai multi primari

Curtea Constitutionala (CC) reia marti dezbaterile cu privire la articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si pe castigatorul alegerilor prezidentiale Klaus Iohannis. Judecatorii CC au stabilit repunerea pe rol a cauzei privind respectivul articol intrucat s-a decis ca este nevoie de dezbateri suplimentare.

CC a cerut informatii suplimentare de la Curtea de Apel Constanta, unde a fost ridicata exceptia de neconstitutionalitate, in procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla.

Textul de lege care va fi dezbatut de judecatori este articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede ca alesii locali sunt incompatibili daca ocupa si functii in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanti ai statului in adunarile generale ale unor societati comerciale de interes national.

“Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (…) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Mondo News iti recomanda si: Parlamentarii lovesc in ANI cu un nou proiect de lege

Articolul de lege a fost analizat in 7 octombrie de judecatorii constitutionali, care au amanat atunci pronuntarea unei solutii pana la 3 noiembrie. in 3 noiembrie, insa, CC a stabilit ca dezbaterile in acest caz trebuie reluate, motiv pentru care au acordat un nou termen in acest caz pentru marti.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de primarul comunei constantene Tuzla, Constantin Micu, in cazul caruia Agentia Nationala de Integritate a intocmit un raport de incompatibilitate.

In iulie 2013, ANI arata ca 22 de alesi locali din judetul Constanta s-au aflat in stare de incompatibilitate ca urmare a exercitarii simultane atat a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor SC RAJA SA Constanta.

Printre acestia a fost si Florin Constantin Micu, ANI sustinand ca primarul comunei Tuzla a fost in incompatibilitate in perioada 24 iulie 2008 – 29 iunie 2009. Constantin Micu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Constanta, care in 26 iunie i-a respins cererea, pe motiv ca este neintemeiata.

In baza aceluiasi articol de lege a fost declarat incompatibil si presedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.

Citeste si: ICCJ: PRIMUL TERMEN in dosarul de incompatibilitate al lui KLAUS IOHANNIS va fi pe 14 ianuarie

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare al ANI si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema, iar urmatorul termen in proces va avea loc in 14 ianuarie 2015.

In 21 noiembrie, Curtea Constitutionala a anuntat, in sedinta solemna, validarea alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei.

Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia procurorilor fata de decizia Tribunalului Bucuresti de retrimitere a rechizitoriului la Parchet in dosarul in care este cercetat Traian Berbeceanu.

„Instanta admite contestatia formulata de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura Centrala impotriva incheierii din data de 24 septembrie 2014, pronuntata de judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala. Desfiinteaza in totalitate incheierea din data de 24 septembrie 2014, constata legalitatea sesizarii instantei si dispune inceperea judecatii. Decizia este una definitiva”, a afirmat reprezentantul Biroului de presa al Curtii de Apel Bucuresti.

Prin urmare, celebrul dosar al lui Berbeceanu isi va urma cursul firesc in instanta, iar alaturi de politist vor fi judecate si alte persoane, printre care oameni de afaceri din judetul Hunedoara. Fostul comisar sef al BCCO Alba este acuzat de procurorii DIICOT de sprijinire de grup infractional organizat, luare de mita si spalare de bani, scrie mesagerulhunedorean.ro. Dosarul a fost deschis de procurorul Ioan Muresan, dupa ce Berbeceanu denuntase posibile acte de coruptie comise de acesta, procurorul Nicolae Cean si politistul Alin Muntean. in prezent, si cei trei sunt judecati intr-un alt dosar aflat pe rolul inaltei Curti de Casatie si Justitie, fiind acuzati de procurorii DNA ca ar fi fabricat probe impotriva lui Traian Berbeceanu.

Cazul lui Berbeceanu este unic in practica judiciara din Romania, datorita faptului ca acuzatul si acuzatorii au fost trimisi in judecata in acelasi timp de catre institutii diferite. Comisarul Berbeceanu a fost pus initial sub acuzare de catre colegii sai de la DIICOT Alba. Ulterior, dosarul a fost preluat de procurorii de la structura centrala a DIICOT. Procurorul sef al DIICOT Alba Iulia, care i-a intocmit dosarul lui Berbeceanu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte doua persoane, de catre DNA-Structura Centrala.