CCR dezbate miercuri contestatia PNL referitoare la hotararea SENATULUI in cazul SOVA

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate miercuri contestatia PNL privind hotararea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat in urma cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului DAN SOVA.

In 23 aprilie, viceliderul grupului PNL din Senat, Tudor Barbu, a anuntat ca liberalii depun la Curte o contestatie cu privire la hotararea adoptata in cazul Sova.

Sunt foarte multe temeiuri legale, lucruri legate de jurisprudenta CCR, sunt foarte multe pagini de argumente pe care liberalii le-au pus la dispozitia judecatorilor Curtii pentru a sustine un demers firesc, de altfel, acela de contestare a unei hotarari care sfideaza legile si in primul rand Constitutia”, declara atunci Tudor Barbu.

El afirma ca este un “caz unic in istoria post-decembrista”, fiindca, in cazul Sova, Regulamentul Senatului a fost utilizat de Putere ca un “subterfugiu” pentru a evita prevederile constitutionale.

Liberalul a aratat ca articolele 1, 72 si respectiv 76 din Constitutie stabilesc cadrul legal referitor la incuviintarea cererilor de retinere si arestare preventiva cu privire la parlamentari.

CITESTE SI: Senatul solicita CCR sa RESPINGA contestatia PNL referitoare la HOTARAREA in cazul DAN SOVA

Articolul 1 din Constitutie spune ca aceasta carticica este sfanta. Nu poti face lege intr-o tara care se respecta fara sa tii cont de Constitutia acelei tari. Articolul 72 din Constitutie, la paragraful doi, spune ca senatorii si deputatii pot fi retinuti, perchezitionati si arestati doar cu incuviintarea Camerei din care fac parte. Al treilea lucru pe care il invocam din Constitutia Romaniei este articolul 76, paragraf 2, unde se spune ca legile si hotararile date prin vot de Senat si de Camera Deputatilor se fac cu majoritatea parlamentarilor prezenti — senatori sau deputati”, a explicat acesta.

Un alt argument adus in discutie de liberali in contestarea adresata CCR vizeaza, potrivit lui Barbu, faptul ca Senatul nu constata, ci hotaraste.

Hotararea, atentie, spune ca noi constatam. Senatul Romaniei nu constata niciodata. Senatul Romaniei hotaraste. Hotararea (privind cazul sova — n.r.) spune ca noi, senatorii, constatam ca s-au intrunit sau nu s-au intrunit niste criterii. Nu. Senatul nu constata decat in momentul in care este vorba despre incetarea mandatului unui senator. in rest, senatorii hotarasc. Or, aceasta hotarare spune ca noi constatam, ceea ce este un motiv nu doar de contestare la CCR, ci un motiv de ingrijorare in ce priveste respectul domnului Tariceanu si al celor din PSD care il sustin fata de Constitutie si electorat“, mai declara Barbu.

Tot in 23 aprilie, presedintele CCR, Augustin Zegrean, declara ca, in cazul in care va fi declarata neconstitutionala hotararea Senatului in cazul Sova, se va relua votul si se adopta o alta hotarare.

“Daca am zice ca e neconstitutional, cred ca ar trebui sa adopte alta hotarare. (…) Daca hotararea aia nu-i buna, daca ar fi declarata ca nu e buna, ar trebui sa dea alta, nu?”, afirma seful CCR.

Intrebat daca intr-o astfel de situatie se va reinterpreta votul din 25 martie, Zegrean preciza ca trebuie sa se rejudece cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive in cazul sova.

Nu, sa rejudece cererea aceea, ma gandesc asa. (…) Altfel cum? Pana acum, hotararile Parlamentului care au fost declarate neconstitutionale au fost refacute, s-au luat alte hotarari. Se reia totul de la capat. Voi ati vrea sa va spun acum asa: daca vine la noi dosarul acela si admitem, il aresteaza pe sova. Nu pot sa va spun asa ceva, pentru ca nici nu-i adevarat. Deci se reia votul, se face alta hotarare“, a explicat seful CCR.

Hotararea Senatului constata ca, prin votul din data de 25 martie, nu au fost indeplinite conditiile pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova.

CITESTE SI: TARICEANU crede ca ANCHETAREA votului in cazul SOVA este un pretext pentru a se ajunge la PONTA

In 8 aprilie, CCR a constatat, la sesizarea sefului CSM, existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public — Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plenul Senatului cu privire la senatorul Dan Sova.

Atunci, Curtea a decis ca Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata pe 25 martie, prin care sa ateste rezultatul votului, hotarare care trebuie publicata in Monitorul Oficial.

Sursa foto www.ziuanews.ro