CCR dezbate miercuri sesizarea PNL-PDL

CURTEA CONSTITUTIONALA A ROMANIEI (CCR) dezbate miercuri SESIZAREA PNL si PDL cu privire la Hotararea Parlamentului privind numirea unui vicepresedinte, Vasile Cosmin Nicula, si a unor consilieri la Curtea de Conturi.

In SESIZARE se precizeaza ca obiectul Hotararii nr. 28 din 16 iunie a Plenului Parlamentului Romaniei il constituie numirea pentru un mandat de noua ani, incepand cu 15 octombrie 2014, a sase consilieri de conturi ai Curtii de Conturi a Romaniei si a unui vicepresedinte al acestei Curti.

“Numirea celor sase consilieri de conturi s-a facut fara a se tine cont de configuratia politica a Parlamentului, acestia fiind propusi Parlamentului de Comisiile permanente pentru buget, finante si banci ale celor doua Camere numai dintre candidatii de pe lista prezentata de Partidul Social Democrat, atat Comisiile, cat si Plenul Parlamentului refuzand sa analizeze, respectiv sa voteze candidati de pe listele altor grupuri parlamentare.

Citeste si: BASESCU I-A DECORAT PE REPREZENTANTII CURTII DE CONTURI – LIVE TEXT

Acest procedeu incalca un principiu al statului de drept, potrivit caruia institutii fundamentale care reprezinta democratia politica si care asigura functionarea normala a unui asemenea stat trebuie sa se formeze cu aportul electiv al tuturor formatiunilor politice reprezentate in Parlament, in raport cu ponderea reprezentarii”, sustin autorii SESIZARII.

Parlamentarii PNL si PDL au aratat ca functionarea acestui principiu se opune formarii unor institutii fundamentale ale statului de drept “printr-un filtru politic monocolor, tocmai pentru a se preveni anihilarea valorii pluripartidismului in jocul democratic parlamentar, care consista, printre altele, si in echilibrul compozitiei profesionale a acelor institutii care sa le asigure realizarea statutului organic”.

Citeste si: LEGEA EDUCATIEI: BASESCU CERE AVOCATULUI POPORULUI SA SESIZEZE CCR PE LEGEA EDUCATIEI

Ei subliniaza ca modul in care sunt reglementate, atat in Constitutie, cat si in legea de organizare si functionare a sa, numirea si statutul personalului CURTII DE CONTURI (exercitiul independent al mandatului, inamovibilitatea, incompatibilitatile legale), ai carei consilieri sunt numiti de organul reprezentativ suprem al poporului roman, exercitiul demnitatii acestora ii confera acestei autoritati creditul necesar pentru realizarea contributiei indispensabile la functionarea statului de drept si a democratiei politice.

In 16 iunie, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului l-a validat pe fostul senator Vasile Cosmin Nicula, propus de PSD, in functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi si pentru functiile de consilieri de conturi la aceeasi institutie au fost validati: Dedsi Attila (UDMR), Constanta Donovici (PSD), Dan Firtescu (PSD), Ileana Manuela Pieleanu (PC) si Marius Vorniceanu (PSD).

PARLAMENTUL A VOTAT PENTRU NOILE CONDUCERI ALE TVR, BNR, CURTII DE CONTURI SI SRR – UPDATE

Sursa foto: enational.ro