CCR AMANA sesizarea lui Ciorbea la legea care l-a impiedicat pe Dragnea sa fie premier

Curtea Constitutionala dezbate, marti, sesizarea facuta de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functii in Guvern, care l-a impiedicat pe Liviu Dragnea sa devina premier, informeaza News.ro.

UPDATE: Curtea Constitutionala a amanat, marti, pentru 21 martie, o decizie in cazul sesizarii facute de Avocatul Poporului la LEGEA 90/2001 prin care li se interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functii in Guvern, care l-a impiedicat pe Liviu Dragnea sa devina premier.

STIRE INITIALA

Sesizarea a fost facuta la inceputul lunii ianuarie de Victor Ciorbea, la o zi dupa ce Guvernul Grindeanu a depus juramantul la Palatul Cotroceni. Victor Ciorbea a declarat, pe 5 ianuarie, ca a trimis la CCR sesizarea in legatura cu articolul 2 din Legea 90/2001.

Acest articol prevede: “Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1) “.

Ulterior, Avocatul Poporului a precizat, intr-un comunicat, ca “prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat”.

Avocatul Poporului apreciaza ca legea contravine Constitutiei, dar si Conventiei pentru apararea drepturilor si a libertatilor fundamentale, Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si Pactulului international cu privire la drepturile civile si politice.

Avocatul Poporului a constatat lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale, aspect de natura sa aduca atingere principiului echilibrului puterilor in stat.

“Este de necontestat faptul ca o persoana care urmeaza sa ocupe o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de integritate, legalitate si corectitudine menite sa consolideze increderea cetatenilor in autoritatile statului, insa cadrul legislativ ce guverneaza conditiile de accedere la o functie trebuie sa fie unul coerent, predictibil si unitar, aplicabil tuturor reprezentantilor celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale”, se arata in comunicat.

Avocatul Poporului atrage atentia si asupra lipsei unui tratament juridic diferentiat aplicabil unor persoane care nu se afla in situatii analoge, in speta, persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pe de o parte, si persoanele condamnate pentru infractiuni savarsite din culpa, pe de alta parte.

Sursa foto: jurnalul