CCR a amanat decizia privind posibila dezincriminare a abuzului in serviciu. UPDATE

Presedintele Curtii Constitutionale (CCR), AUGUSTIN ZEGREAN, a declarat, marti dimineata, inaintea sedintei CCR in care se discuta ABUZUL in SERVICIU, ca CCR poate schimba o decizie in acest sens data de judecatorii contitutionali in 2010, pentru ca “Dreptul nu zace, ci se dezvolta, se adapteaza la conditiile sociale”, informeaza Newsro.

UPDATE 19.15: Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, marti, sa amane pentru data de 15 iunie discutarea exceptiei de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu, exceptie ridicata in mai multe dosare, anunta Agerpres. Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a anuntat marti ca aceasta chestiune, precum si alte exceptii ce priveau abuzul in serviciu “necesita o discutie serioasa” si s-a decis amanarea lor pentru data de 15 iunie.

Augustin Zegrean a explicat ca amanarea unei decizii in cazul exceptiei de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu a fost luata pentru a obtine date legate de dosarele pe aceasta tema, propunerile formulate de procurori si deciziile instantelor. Astfel, CCR a solicitat parchetelor statistici legate de dosarele in domeniu, potrivit Mediafax.

STIRE INITIALA

Intrebat daca CCR poate schimba o decizie data de judecatorii constitutionali in 2010, AUGUSTIN ZEGREAN a spus ca sigur ca poate fi schimbata, pentru ca astfel de decizii au mai fost luate, iar CCR poate reveni asupra unor hotarari anterioare. “Oriunde in lumea asta se intampla revirimente judiciare pentru ca Dreptul nu zace, el se dezvolta, se adapteaza la conditiile sociale, la lume, la viata”, a afirmat AUGUSTIN ZEGREAN.

CITESTE SI: CCR A DECIS: ALEGERI LOCALE INTR-UN SINGUR TUR

Intrebat daca intentia ar trebui sa fie inclusa in articolul de Cod Penal care reglementeaza abuzul in serviciu, seful CCR a spus ca este o problema de aplicare a legii, nu tine de Curtea Constitutionala. “Este o problema de aplicare a legii, de la caz la caz, procurorul trebuie sa analizeze lucrurile. Nu poti sa trimiti in judecata doar asa pentru ca vrei tu, ca esti procuror. Trebuie analizate lucrurile si in functie de asta se poate…Legea trebuie inteleasa, trebuie aplicata. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiutorului. Infractiunile se stabilesc prin lege”, a mai declarat presedintele Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala (CCR) judeca, marti, exceptia de neconstitutionalitate invocata de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, in privinta articolului din Codul Penal care pedepseste ABUZUL in SERVICIU.

Daca infractiunea va fi dezincriminata, vor fi inchise 865 de dosare privind achizitii publice, aflate in ancheta procurorilor anticoruptie, cu prejudicii de milioane de euro, potrivit procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Sursa foto: realitatea