CCR: Legea CONVERSIEI CREDITELOR in franci elvetieni este NECONSTITUTIONALA

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost declarata neconstitutionala, a anuntat, marti, presedintele CCR Valer Dorneanu, citat de televiziunile de stiri. Magistratii CCR au admis, astfel, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvernul Ciolos in toamna.

Principalul motivul pentru care CCR a declarat legea neconstitutionala este “incalcarea principiului bicameralismului”, a aratat presedintele Curtii. “Legea (conversiei creditelor in franci elvetieni – n.red.) nu corespunde niciunor directive europene”, a mai spus Valer Dornean, adaugand ca in acest moment se aplica actele normative in vigoare in cazul persoanelor care au astfel de credite.

O decizie a CCR era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori in mai multe randuri. “Am amanat-o pentru acea formula magica, pentru examinarea mai adanca a problematicii si pentru a da o decizie care sa fie si in consonanta, nu in sensul solutiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am facut-o acolo (Legea darii in plata – n.red.) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, daca se aplica si aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simtim nevoia unei aprofundari a motivelor pentru care vom da o solutie sau alta”, a precizat ultima data presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Sesizarea a fost trimisa de Guvernul Ciolos la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Sursa foto: adevarul