CCR: Legea de adoptare a OUG privind PLAGATELE, NECONSTITUTIONALA!

Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta privind plagiatele este neconstitutionala, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, admitand sesizarile PNL si ale Guvernului. Astfel, plagiatele vor fi in continuare judecate nu doar de Senatul universitatilor, ci si de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), informeaza postul Realitatea Tv.

Parlamentarii au incercat sa transforme CNATDCU intr-o institutie cu rol decorativ, pasand in curtea scolilor doctorale – respectiv universitatile acreditate – analiza si judecarea sesizarilor privind plagiatele din doctorate. CCR a decis azi ca aceasta modificare a legii este neconstitutionala.

Curtea Constitutionala a dezbatut miercuri doua sesizari privind OUG pe tema doctoratelor si a plagiatelor, una depusa de Guvern, iar alta de parlamentarii PNL, in care erau ridicate probleme de constitutionalitate cu privire la modul in care legea a fost adoptata in Parlament, precum si de prevederile modificate de Legislativ fata de forma Executivului.

CITESTE SI: LEGEA LUI DRAGNEA A TRECUT DE PARLAMENT! PESTE 100 DE TAXE, ELIMINATE IN UNANIMITATE

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat decizia CCR. El a precizat ca ramane in vigoare Ordonanta de urgenta asa cum a fost adoptata de Guvern, fiind declarata neconstitutionala legea adoptata de Parlament. Contestatiile au fost depuse in luna octombrie, dupa adoptarea legii de catre Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari in doua randuri: o data dupa ce Ordonanta a ajuns in Parlament, iar a doua oara dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor doua Camere.

Senatorii au respins, in octombrie, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”impotriva” si sase abtineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind plagiatul, fiind mentinute modificarile comisiei de invatamant, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi facuta de Senatul universitatilor, nu de ministrul Educatiei, CNATDCU ramanand o instanta de recurs.

Forma adoptata initial de Parlament a fost criticata de presedintele Klaus Iohannis, care a retrimis proiectul la reexaminare. Klaus Iohannis arata ca exista un “climat actual de neincredere” in procesul de analiza a sesizarilor de plagiat, insa aceasta OUG trebuie sa “contribuie la realizarea unui sistem educational si de cercetare apt sa sanctioneze si sa descurajeze frauda academica”, bazat pe proceduri clare si coerente. Cererea de reexaminare nu a fost adoptata in Camera Deputatilor din cauza lipsei cvorumului, mergand la amendare la Senat.

Sursa foto: realitatea