CCR da peste cap referendumul pentru revizuirea Constitutiei

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca noua Lege a referendumului, prin care se reduce pragul de prezenta la vot la referendum la 30%, este constitutionala. Numai ca, modificarile aduse la legea referendumului nu pot intra in vigoare mai devreme de un an de la data intrarii in vigoare. 

Judecatorii CCR au luat aceasta decizie cu majoritate de voturi. Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect.

In urma deciziei luate miercuri de Curtea Constitutionala, referendumul pentru revizuirea Constitutiei va avea loc sub prevederile actualei legi a referendumului, care impune o prezenta la vot de 50%. La fel si un posibil referendum initiat de Traian Basescu.

Initiativa de modificare a legii referendumului a fost semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca. Propunerea modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

“Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si constata ca dispozitiile legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii”, se arata intr-un comunicat de presa al CCR.

CCR precizeaza ca decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial Partea I.