CE a adoptat NOI REGULI pentru a AJUTA tarile cu ABSORBTIE REDUSA de FONDURI EUROPENE

Comisia Europeana (CE) a adoptat o versiune revizuita a orientarilor de finalizare pentru programele de politica regionala din perioada 2007-2013, care este menita sa AJUTE tarile cu ABSORBTIE REDUSA de FONDURI EUROPENE, se arata intr-un comunicat remis luni presei de reprezentantii institutiei.

“Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am initiat imediat ce am devenit comisar pentru politici regionale, am conlucrat indeaproape cu Bulgaria, Croatia, Cehia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria pentru a le sprijini in utilizarea la maximum a fondurilor europene inca disponibile, aferente perioadei 2007-2013, in limitele reglementarilor aplicabile care cer ca aceste fonduri sa fie cheltuite in cadrul unor proiecte pana la sfarsitul anului 2015”, a declarant comisarul european pentru politici regionale, CORINA CRETU.

“Dupa reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, ne-am angajat sa gasim solutii care sa asigure o utilizare rapida si cat mai eficienta a fondurilor alocate in perioada de programare 2007-2013, pentru a sprijini statele membre relevante sa realizeze proiecte pe termen lung in urmatorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente. In acest scop, Comisia a adoptat o versiune revizuita a orientarilor de finalizare pentru programele de politica regionala din perioada 2007-2013”, a mai spus CORINA CRETU.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: In cei trei ani de mandat ai lui VICTOR PONTA nu s-a semnat niciun CONTRACT SEMNIFICATIV pe BANI EUROPENI

Potrivit acesteia, orientarile de finalizare reprezinta o decizie a Comisiei Europene care explica in detaliu pasii de urmat de catre statele membre si CE, in vederea finalizarii programelor de politica de coeziune 2007-2013. Aceste programe utilizeaza fondurile europene incepand din anul 2007 si pana la finalul anului 2015. Ulterior, pana in luna martie 2017, statele membre vor trebui sa depuna un raport final in care sa se mentioneze care au fost proiectele, sa fie trecute in revista cheltuielile si sa includa o declaratie de finalizare ce atesta legalitatea si conformitatea acestora din urma.

Citeste si: VICTOR PONTA: Problema ABSORBTIEI fondurilor europene este o mare PROVOCARE

Revizuirea aliniaza orientarile de finalizare cu modificarile de reglementare realizate de Consiliu si de Parlamentul European la sfarsitul anului 2013. Ea simplifica o serie de proceduri de finalizare in ce priveste instrumentele de inginerie financiara si in termeni de “etapizare” (“phasing”) – procesul de initiere a unui proiect intr-o anumita perioada de programare si de finalizare a lui in cea urmatoare, se mai arata in comunicat.

Una dintre noutatile din orientarile de finalizare consta in adaugarea unei componente de “10% flexibilitate”, care permite cheltuieli cu 10% mai mari intr-un program pentru o anumita prioritate, daca ele sunt compensate cu o reducere echivalenta a celor pentru o alta prioritate din cadrul aceluiasi program.

In plus, revizuirea clarifica faptul ca instrumentele de inginerie financiara vor putea continua sa investeasca in economia reala si in anul 2016.       

Totodata, procedurile care gestioneaza modul in care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 in cea 2014-2020 au fost simplificate si rationalizate.

“Pot fi obtinute rezultate deosebite prin intermediul reglementarilor existente si cu ajutorul grupului de lucru. Acesta din urma furnizeaza solutii specifice de tara  si pe termen scurt pentru a sprijini statele membre sa accelereze absorbtia fondurilor europene. Nu vom lasa pe nimeni in urma. Observam deja progrese in implementarea programelor 2007-2013. Este un semnal important ce arata ca eforturile depuse produc rezultate si ca suntem pe drumul cel bun”, a mai spus CORINA CRETU.