CE a adoptat noi REGULI pentru o mai buna localizare a avioanelor in caz de accident

Comisia Europeana a adoptat miercuri noi reguli pentru o mai buna localizare a avioanelor in caz de accident, prevazand in special dispozitive de reperare care emit semnale pe o durata mai lunga, transmite AFP, citata de Agerpres.

Decizia vine ca reactie la accidente aeriene recente, precum cel al zborului MH370 al Malaysia Airlines in 2014, a carui epava nu a fost gasita nici acum, sau al zborului Air France AF447 Rio-Paris in 2009, cazut in Oceanul Atlantic.

Aceste masuri, care vor fi puse in aplicare treptat, vor viza toti transportatorii aerieni din Uniunea Europeana care exploateaza avioane de transport de peste 27 de tone si cu mai mult de 19 locuri pentru pasageri, precum si aeronave de transport de marfa de peste 45,5 tone.

“In caz de accident deasupra unei intinderi de apa, ele vor permite localizarea rapida a epavei si recuperarea fara intarziere a datelor continute de cutiile negre”, a explicat Comisia Europeana intr-un comunicat.

Este prevazut ca firmele care exploateaza avioane sa creeze “un sistem de urmarire a aeronavelor” si ca avioanele noi sa fie “echipate cu ‘mijloace automate fiabile’ pentru localizarea cu precizie a amplasarii locului unde s-a incheiat un zbor in urma unui accident in cursul caruia avionul este grav avariat”.

Tehnologia de inregistrare la bord “va fi imbunatatita, iar capacitatea dispozitivului de inregistrare a conversatiilor din cabina de pilotare va creste de la doua la 25 de ore”, conform noilor reguli.

Cutiile negre “vor fi echipate cu dispozitive de reperare care emit un semnal pe o perioada mai mare, pentru a facilita localizarea lor”, mai prevad regulile adoptate.

In noiembrie a fost incheiat un acord mondial pentru a urmari zborurile civile prin satelit, in cadrul Conferintei Mondiale a Radiocomunicatiilor la Geneva. Intelegerea viza atribuirea frecventelor radioelectrice pentru a urmari zboruri la scara mondiala pentru aviatia civila.

 Sursa foto: cancan