CE a lansat un INFRINGEMENT impotriva Romaniei pentru tratament fiscal DISCRIMINATORIU

Comisia Europeana (CE) a lansat, miercuri, un infringement impotriva Romaniei, solicitand Bucurestiului sa puna capat tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obtin venituri in Romania, potrivit unui comunicat al CE.

“Comisia a solicitat Romaniei sa isi modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitati independente desfasurate de persoane fizice nerezidente. Comisia Europeana considera ca ele constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor in cadrul pietei interne. In prezent, persoanele fizice rezidente care obtin venituri comparabile isi pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitata la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si care nu sunt stabilite permanent in Romania nu pot beneficia de o astfel de deducere si sunt impozitate pe baza veniturilor brute obtinute in Romania”, se arata in comunicatul CE.

CITESTE SI: CE a oprit INFRINGEMENTUL impotriva ROMANIEI privind sectorul energiei electrice si gazelor naturale 

Comisia precizeaza ca nu gaseste “niciun motiv valabil pentru justificarea acestei impozitari mai mari a veniturilor persoanelor fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si considera ca aceasta practica este discriminatorie si constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor, conform interpretarii Curtii de Justitie”.

Prin urmare, Comisia a solicitat Romaniei sa isi modifice normele pentru a se conforma legislatiei UE, solicitarea fiind adresata sub forma unui infringement (aviz motivat). “In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene in privinta acestei chestiuni”, avertizeaza Executivul european.

CITESTE SI: Ministerul Transporturilor sustine ca s-au depus toate eforturile pentru clasarea procedurii de infringement: Asteptam avizul CE 

Sursa foto: economica.net