CE a propus intensificarea controlului asupra ARMELOR de FOC

Comisia Europeana a adoptat mai multe propuneri legislative pentru a intari controlul asupra armelor de foc, in contextul amenintarilor teroriste care planeaza asupra Europei, informeaza Le Parisien.

Executivul european a propus interzicerea anumitor arme de foc semiautomate, a caror detinere nu mai este autorizata cu titlu privat, chiar daca ele au fost dezactivate, si noi reguli comune de marcare a armelor din spatiul comunitar, in scopul ameliorarii trasabilitatii lor.

C.E. mai vizeaza imbunatatirea schimbului de informatii intre statele UE. In acest sens, una dintre initiative vizeaza comunicarea catre celelalte tari UE a refuzului de eliberare a unui permis de port-arma si interconectarea registrelor nationale.

CITESTE SI: OPERATIUNE ANTITERORISTA in Franta: Liderul teroristilor de la Paris a fost UCIS. UPDATE

“Trebuia sa actionam pentru a-i proteja pe cetatenii nostri de raul facut de traficul de arme Kalasnikov”, a sustinut comisarul european Dimitris Avramopoulos, in timpul unei conferinte de presa. Aceste masuri “vor ajuta in lupta impotriva amenintarii reprezentate de armele care ajung in mainile teroristilor”, a declarat Jean Claude Juncker, presedintele C.E, potrivit unui comunicat.

CITESTE SI: JUNKER: UE trebuie regandita, pentru ca nu toate statele pot merge cu aceeasi viteza

Pentru intrarea in vigoare a masurilor este necesara aprobarea Consiliului UE.

Alte masuri au fost adoptate  pentru a armoniza modul in care diferite state dezactiveaza armele de foc, care vor fi aplicabile in trei luni incepand de acum, astfel incat din acestea sa nu poata fi reconstituite arme utilizabile. De asemenea, se lucreaza si la un plan actiune impotriva traficului de arme de foc si explozivi.

Sursa foto: caleaeuropeana