Ce actriţă româncă din anii ’70 a spus: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat“

Născută în 1933, la Brăila, actriţa a rămas în istoria teatrului şi a filmului românesc – dar în egală măsură şi în filele vieţii tumultuoase de culise a lumii artistice româneşti. Talentată, plină de viaţă şi cu un sex appeal irezistibil, a dublat succesul în carieră cu cel în plan amoros. Nu degeaba a fost considerată una dintre femeile fatale ale epocii sale…

Născută în 1933, la Brăila, Vasilica Tastaman, fiindcă despre ea este vorba, a rămas în istoria teatrului şi a filmului românesc – dar în egală măsură şi în filele vieţii tumultuoase de culise a lumii artistice româneşti. Talentată, plină de viaţă şi cu un sex appeal irezistibil, Vasilica Tastaman a dublat succesul în carieră cu cel în plan amoros. Nu degeaba a fost considerată una dintre femeile fatale ale epocii sale…

Un succes amoros de care se spune că s-a folosit încă înainte de a deveni celebră. De altfel, fraza din titlu este una celebră în teatrul românesc legată de numele Vasilicăi – una voit exagerată în felul în care se spune că a formulat-o Vasilica, iar totul are legătură chiar cu începuturile carierei marii actriţe, un episod surprins şi în cartea lui Dan-Silviu Boerescu, „Vasilica Tastaman. Femeia Fatală a României.”.

Proaspăt sosită în Bucureşti, ea a reuşit să se angajeze la Teatrul Minicipal condus de Lucia Sturza Bulandra – care, însă, a aflat cu surprindere într-o zi că tânăra e gata să dea cu piciorul tuturor perspectivelor din capitală şi să se întoarcă în Brăila natală, pentru a se reangaja la fabrica de textile de acolo. „-Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am săturat …să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm!” a fost răspunsul uluitor al Vasilicăi atunci când doamna Bulandra a chemat-o în biroul ei pentru a afla motivele eventualei plecări. Un răspuns care se voia şocant şi care era, mai mult ca sigur, departe de realitate – dar care venea pentru a sublinia partea dureroasă de adevăr despre starea actorului roman: Vasilica nu-şi permitea nici măcar să stea într-o garsonieră.

Citește și: ABRAMBURICA, DEZVĂLUIRI FĂRĂ PERDEA! ÎN CE LOC PUBLIC A FĂCUT AMOR DANA ROGOZ ȘI CÂND A PRIMIT PRIMA JUCĂRIE SEXUALĂ

 

Ca s-o păstreze în trupa ei de actori, Bulandra a cerut de urgenţă audienţă la primul secretar, căzând în genunchi în faţa acestuia şi implorându-l să-i dea o casă. Peste câteva zile, Vasilica Tastaman se muta în casă nouă, datorând, practic, cariera ei gestului incredibil făcut de marea doamnă a teatrului românesc, Lucia Sturza Bulandra. 

Despre episodul în care Bulandra îi găseşte o locuinţă, Vasilica a oferit, însă, oficial o variantă decentă, diferită de cea rămasă în folclor: „Un an am dormit la Teatrul din Giuleşti pe patru scaune… şi aveam un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine; în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea. Am jucat şi pe Lipscani, în sala Rapsodia, şi a venit toată protipendada teatrului românesc, şi, bineînţeles, doamna Bulandra.

Şi-mi amintesc că, după spectacol, uşa cabinei mele s-a dat de perete, şi am auzit un glas puternic: «Unde-i aia mică?» Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr, o mână zdravănă de prieten, şi mi-a spus: «Eşti actriţa mea». Şi a plecat. La Teatrul Municipal (actualul Teatru „L.S. Bulandra”) o vreme am dormit în cabina de la coafură. Când a aflat, doamna Bulandra m-a dus la primul secretar, şi, ajungând în faţa lui, a căzut în genunchi. Îmi amintesc că era îmbrăcată superb, cu o pălărie enormă.

L-a întrebat dacă ştie cine sunt, şi, evident, el nu ştia. Atunci ea i-a spus: «e cea mai talentată actriţă a mea. Ultimul meu copil. N-are casă». Eu m-am speriat. Am crezut că i s-a făcut rău şi am vrut să o ridic. Mi-a dat un cot şi mi-a şoptit să o las în pace. Am fost trimisă la procurorul general şi mi-a dat o garsonieră în Piaţa Romană, unde cineva se extinsese prea mult. Erau vremuri grele, dar doamna Bulandra era foarte dreaptă.”

Oricare ar fi detaliile reale ale acestui episod, gestul doamnei Bulandra a meritat din plin, tânăra actriţă confirmându-şi talentul foarte curând. Mai mult, s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la Giuleşti şi la Bulandra şi a făcut roluri memorabile în filme precum „D-ale carnavalului”, „BD în alertă”, „Astă seară dansăm în familie” sau „Nea Mărin Miliardar”.

Sursa text: Unica.ro