Ce acuzatii ii aduce DNA presedintelui CJ CLUJ, HOREA UIOREANU

Seful CJ Cluj, Horea Uioreanu, este acuzat de DNA ca si-a construit un grup de interese care sa directioneze resursele bugetare asa incat fiecare din cei cooptati sa aiba parte de profituri ilicite si a instituit regula “intoarcerii” catre sine a 10-15 % din suma finantata de la bugetul judetului.

Potrivit propunerii de arestare preventiva a lui Horea Uioreanu, din grupul de interese faceau parte “oameni de afaceri importanti, reprezentanti ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri judeteni”.

“Investigatiile penale vizeaza modul in care presedintele Consiliului Judetean Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, dupa preluarea functiei elective in iunie 2012, si-a construit in jurul sau un grup de interese in care a cooptat oameni de afaceri importanti, reprezentanti ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri judeteni, pentru ca, in urmarirea intereselor de grup, exclusiv financiare, sa directioneze resursele bugetare de o maniera in care fiecare din cei cooptati in grupul constituit in jurul presedintelui CJ Cluj sa aiba parte de profituri ilicite, prin mecanisme de canalizare a finantarilor bugetare catre societatile comerciale private, prin eludarea legii, a principiilor transparentei si concurentei loiale, scopul unic fiind acela de obtine foloase materiale necuvenite”, se arata in documentul citat.

Citeste si: DNA A PUBLICAT REFERATUL IN CAZUL PRESEDINTELUI CJ CLUJ, HOREA UIOREANU

Procurorii sustin ca, o data ce a ajuns la conducerea institutiei publice, Uioreanu “a inteles ca orice alocare bugetara din partea CJ Cluj se poate constitui intr-o sursa de venit ilicit, sens in care a profitat in interes personal fara nicio rezerva”.

“Pentru acordarea de contracte sau finantari ale contractelor in curs, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a instituit regula intoarcerii catre sine a unui comision de 10-15 la suta din suma finantata de la bugetul judetului. De-a lungul mandatului sau, acesta si-a perfectionat sistemul de alocare a banilor, conditionand anterior aprobarii bugetului anual finantarea proiectelor/contractelor doar in situatia in care beneficiarii – indiferent daca acestia erau edili din comunele judetului sau reprezentanti ai unor societati comerciale – acceptau intoarcerea comisionului de 10-15 la suta, practic mita ce urma a fi incasata de edilul judetului, plata ce urma a fi realizata la momentul alocarii bugetare”, se mai arata in propunerea de arestare.

Din document reiese ca, desi Uioreanu a declarat pentru anul 2012 venituri lunare de 6.213 lei, in realitate, presedintele CJ Cluj realiza cheltuieli de peste 20.000 lei lunar. Din probele de la dosar rezulta ca, in perioada aprilie 2013 – mai 2014, Horea Uioreanu a pretins de la omul de afaceri Vasile Pogacean “remiterea cu titlu de mita a unei sume totale de 693.224 lei, constand intr-un procent de 15 la suta din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate in derulare de catre firma Sinai Comimpex SRL apartinand omului de afaceri”.

“In cursul lunii aprilie 2013, inculpatul Vasile Pogacean, patron al SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a derulat o intalnire cu presedintele CJ Cluj caruia i-a solicitat sprijin privind finantarea unor lucrari pe care societatea sa le avea in derulare pe raza mai multor comune din judetul Cluj, contracte din cadrul unor programe de dezvoltare rurala, privind reabilitari de drumuri, podete, renovari unitati de invatamant, apa canalizare. Uioreanu a acceptat sprijinirea omului de afaceri, conditionand aprobarea finantarii de remiterea unui procent de 15 la suta din suma finantata, fara TVA, pretindere cu care Pogacean a fost de acord”, se arata in documentul citat.

Potrivit procurorilor, presedintele CJ Cluj a impus omului de afaceri ca banii sa fie dati prin intermediul consilierului sau personal Razvan Marius Pop, sens in care i-a pus pe cei doi in legatura si i-a comunicat consilierului sau ce avea de facut.

“Tot in luna aprilie 2013, inculpatul Vasile Pogacean a efectuat o noua deplasare la sediul CJ Cluj si, dupa o scurta intrevedere cu presedintele consiliului, acesta l-a chemat pe Pop si i-a cerut sa-l insoteasca pe omul de afaceri. in aceste imprejurari a avut loc prima remitere de bani din partea inculpatului Vasile Pogacean catre presedintele CJ Cluj, suma remisa ca mita fiind in cuantum de 40.000 lei”, sustin anchetatorii.

Citeste si: HOREA UIOREANU, ARESTAT pentru 30 zile!

Potrivit celor promise, la data de 31 mai 2013, sub semnatura presedintelui Horea Uioreanu s-a trimis Ministerului Dezvoltarii propunerea de alocare bugetara pentru finantarea unor lucrari prin OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare rurala, in lista atasata regasindu-se si lucrarile contractate de SC Sinai Comimpex SRL.

“Presedintele CJ Cluj a inclus pe lista beneficiarilor primariile Fizesul Gherlii si Catcau, respectiv contractele pe care aceste primarii le aveau in derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, pentru care a solicitat alocarea cu sumele de 1.175.000 lei si, respectiv, 200.000 lei, in detrimentul proiectelor derulate de alte comunitati locale de la sate”, se mai arata in propunerea de arestare a lui Uioreanu.

Procurorii au subliniat ca pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra presedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetara reglementat prin OUG 28/2013, “SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totala de 3.174.000 lei, iar aferent acestei sume, potrivit celor promise, inculpatul Vasile Pogacean urma sa remita presedintelui CJ Cluj, cu titlu de mita, suma totala de 476.100 lei, calculata la un procent de 15 la suta”.

In perioada mai 2013 – februarie 2014, Vasile Pogacean a remis presedintelui CJ Cluj, prin intermediul lui Razvan Marius Pop, suma totala de 114.500 lei, dupa cum urmeaza: la data de 23 mai 2013 suma de 5.000 lei, la data de 24 mai 2013 suma de 5.000 lei, in 3 iunie 2013 suma de 9.500 lei, in 6 iunie 2013 suma de 4.500 lei, in 5 septembrie 2013 suma de 5.000 lei, in 9 ianuarie 2014 suma de 30.000 lei, in 20 ianuarie 2014 suma de 10.000 lei, in 24 februarie 2014 suma de 2.200 euro, echivalent a 10.000 lei.

Horea Uioreanu si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, retinuti de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, joi seara, de magistratii Curtii de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Uioreanu este urmarit penal pentru cinci infractiuni de luare de mita, dintre care doua in forma continuata (10 acte materiale, respectiv sapte acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (doua acte materiale) si complicitate la spalare de bani.

In acelasi dosar este urmarit penal si omul de afaceri Vasile Pogacean, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru doua infractiuni de dare de mita, ambele in forma continuata (10 acte materiale, respectiv doua acte materiale).

Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Constructii SA, firma care care a construit noua pista a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat in acest dosar.