CE adopta noi masuri de combatere a finantarii terorismului

Monedele virtuale si cartelele telefonice preplatite ar trebui sa fie mai dificil de utilizat in mod anonim, releva planul prezentat marti, la Strasbourg, de Comisia Europeana in vederea combaterii surselor de finantare a terorismului, transmite DPA, citata de Agerpres.

Accelerarea luptei contra terorismului a devenit o prioritate la nivelul Uniunii Europene dupa atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie anul trecut si soldate cu 130 de morti si sute de raniti. Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat aceste atacuri teroriste.

”Trebuie sa ‘urmarim banii’ si sa taiem resursele pe care aceste grupari le folosesc pentru a-si realiza crimele odioase. Lovindu-i la buzunare, le reducem capacitatea de a calatori, de a cumpara arme si explozivi, de a se ascunde in orasele noastre si de a-si raspandi online ura si teama’, a declarat marti prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

CITESTE SI: IRAKIAN, CONDAMNAT de ICCJ la INCHISOARE pentru TERORISM. DECIZIA este DEFINITIVA

Cartelele telefonice preplatite, care pot fi cumparate in Europa de la supermarketuri, tutungerii sau standuri de ziare, ar fi fost utilizate in atentatele de la jumatatea lunii noiembrie din capitala franceza.

De asemenea cartele beneficiaza multi cetateni, inclusiv cei care sunt vulnerabili economic sau exclusi financiar, dar caracterul lor anonim prezinta riscuri.

Executivul comunitar va prezenta pana la finalul acestui an propuneri pentru sporirea conditiilor de identificare a celor care achizitioneaza cartele telefonice preplatite. De exemplu, inaintea activarii unei astfel de cartele ar putea fi obligatorie verificarea identitatii clientului.

In plus, Comisia Europeana intentioneaza sa introduca masuri de salvgardare suplimentare pentru fluxurile financiare dinspre tari cu grad ridicat de risc si atributii si acces la informatii sporite pentru autoritatile nationale implicate in identificarea tranzactiilor financiare suspecte.

Propunerile CE vor fi analizate saptamana viitoare de ministrii de finante din Uniunea Europeana.

 Sursa foto: caleaeuropeana