Ce contine proiectul de buget pe anul 2016. Masurile pe care vrea sa le adopte Guvernul CIOLOS – surse

 Potrivit unor surse, investitiile cresc cu 5,7 miliarde de lei, iar pensiile ar urma sa fie anexate cu 5%, anunta Realitatea Tv.

Totodata, actualul Guvern ar avea divergente cu  PSD pe tema salariului minim. LIVIU DRAGNEA a anuntat ca social-democratii vor ca majorarea salariului minim direct sa ajunga la 1 200 de lei.

Pe de alta parte, premierul DACIAN CIOLOS a declarat ca i-a solicitat ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu, sa prezinte, joi, dupa sedinta de Guvern, “cateva elemente si principii legate de buget”, existand posibilitatea ca, saptamana viitoare, Executivul sa adopte proiectul si sa il supuna consultarii publice.

“Ca sa evitam tot felul de suspiciuni si de interpretari, i-am cerut doamnei ministru de Finante sa explice cateva elemente si principii legate de buget, (…) pornind si de la faptul ca inca nu este adoptat bugetul. Saptamana viitoare, in sedinta de Guvern, avem intentia sa il adoptam si atunci o sa il supunem si consultarii publice. Discutam despre continut saptamana viitoare, dupa ce e adoptat. Maine (joi — n.r.), dupa sedinta de Guvern, doamna ministru o sa vina cu cateva principii pe care ne bazam in structurarea bugetului. Nu vreau sa intru acum in detalii, insa, asa cum am spus la instalarea Guvernului, Guvernul va lucra aproape cu Parlamentul, pentru ca avem nevoie de votul Parlamentului si atunci este firesc sa avem explicatii chiar si in faza aceasta de draft. Deci e inca vorba despre un proiect care nu e adoptat de Guvern”, a precizat miercuri CIOLOS, la Senat.

CITESTE SI: DACIAN CIOLOS: GUVERNUL va adopta BUGETUL saptamana viitoare

Acesta a adaugat ca, in conturarea proiectului bugetului pe anul 2016, se va tine cont de modificarile Codului fiscal, aprobate de catre Parlament.

“Am spus public ca avem intentia sa construim bugetul in asa fel incat sa tinem cont de ceea ce a decis Parlamentul deja atat in ce priveste Codul fiscal, cat si maririle salariale, dar sa si facem anumite rearanjari ale bugetului atat in interiorul ministerelor, pentru a putea prioritiza proiectele pe care Guvernul si le propune in programul de guvernare si in planul de actiuni sectoriale cu care o sa venim in Parlament odata cu bugetul, si, in acelasi timp, sa punem accentul pe cateva prioritati legate de investitii, de educatie si de sanatate”, a explicat premierul.

Proiectul de buget pe 2016 este construit pe un deficit de 2,95%, contine majorarea salariilor bugetarilor cu 10% si toate celelalte acte normative in vigoare si va fi transmis Parlamentului in jurul datei de 10 decembrie, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

“Am aprobat ieri (miercuri — n.r.) in sedinta de Guvern limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmeaza ca ministerele sa finalizeze partea de anexe la buget, apoi il vom pune in discutie publica, il vom aproba si il vom trimite la Parlament. Speram ca toate astea sa se intample undeva pana in 10 decembrie. Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai putin aceleasi (cu cele anuntate de vechiul Guvern — n.r.). Pe partea de cheltuieli am introdus cresterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, in acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative in vigoare, iar pe partea de venituri sunt cam similare”, a mai pus noul ministru.

Potrivit acesteia, bugetul pentru 2016 este proiectat pe un deficit in termeni ESA de 2,95% din PIB, sub limita de deficit de 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht.

CITESTE SI: GORGHIU: DACA DEFICITUL NU SE VA MENTINE IN 3% PE 2016, VOM TRAGE LINIE MARIRILOR DE SALARII

In ceea ce priveste posibilitatea de a amana aplicarea unora dintre masurile de relaxare fiscala anuntate de fostul Executiv, noul ministru a spus ca actualul Guvern pune accent pe stabilitate si predictibilitate, iar o amanare a unor reduceri de taxe ar fi fost primita prost de mediul de afaceri. “Ceea ce noi dorim este sa asiguram o stabilitate si o predictibilitate fiscala. Pentru ca exact acestea vor duce la cresterea increderii mediului de afaceri si in general a consumatorilor in economia romaneasca, va stimula investitiile si in cele din urma vor duce la o crestere economica si la o convergenta reala care, in cele din urma, se va simti in mai multi bani in buzunar, intr-un standard de viata mai ridicat. Amanarea masurilor, in special in zona de relaxare fiscala, cred ca ar fi fost extrem de prost primita de mediul de afaceri”, a subliniat Anca Dragu.

Principalele masuri fiscale care vor intra in vigoare anul viitor se refera la reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea impozitarii microintreprinderilor si scutirea de la plata impozitului pe profit pentru invatamantului preuniversitar.