Ce dobânzi pot practica băncile pentru creditele garantate prin IMM Invest

Florin Cîțu continuă să ne țină în suspans cu privire la data lansării site-ului destinat înscrierii în programul de creditare IMM Invest. Ministrul Finanțelor a precizat, duminică seară, că platforma va fi funcțională ”marți sau miercuri”….

Update: “Marți, 28 aprilie, ora 9:00, IMM INVEST este live și toți cei care doresc să beneficieze de linii de credit pentru investiții/capital de lucru garantate de stat cu până la 90% și cu dobândă subvenționată 100% pot să se înscrie în program. Acest program nu funcționează după principul “primul venit, primul servit”, a scris, luni dimineață, ministrul Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook. Rămâne de văzut ……

Știre inițială

„Marți sau miercuri, mai degrabă marți, anunț mâine (luni – n.r.) ora”, a spus Florin Cîțu la Digi 24. „Săptămâna viitoare, primele două zile, marți sau miercuri, mai degrabă marți. O sa anunț mâine (luni n.red.) ora exactă când va începe, este în testări. Totul trebuie să fie gata marți sau miercuri, mi se dau asigurari că marți”, a mai spus Florin Cîțu.

Reamintim că, vineri 17 aprilie, aplicația de înscriere în programul IMM Invest, gestionată de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, s-a blocat la scurt timp după deschiderea oficială a programului. Și de atunci așa a rămas….

În aceste condiții, nu ne rămâne decât să vă prezentăm o nouă serie de informații utile referitoare la programul IMM Invest, „cel mai bun produs pentru companiile mici și mijlocii din ultimii 30 de ani”, conform spuselor ministrul Cîțu.

În acest articol vă vom prezenta, pe larg, ce dobânzi pot practica băncile pentru creditele garantate prin programul IMM Invest.

Conform programului oficial, garanțiile oferite de Ministerul Finanțelor Publice se vor ridica la maximum 80% din valoarea creditului pentru creditele acordate întreprinderilor mijlocii și maximum 90% din valoarea creditului în cazul creditelor pentru capital de lucru acordate microintreprinderilor și întreprinderilor mici, diferența până la 100% trebuind asigurată de fiecare solicitant.

Astfel, costurile finanțării (dobânda, comisionul de risc, comisionul de administrare) vor fi subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat până la data de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire. Subvenționarea dobânzii se poate prelungi și pentru anii 2021 și 2022. Dar doar în condițiile în care creșterea economică estimată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză pentru această perioadă se situează sub nivelul creșterii economice din anul 2020.

Dobânzile pe care băncile le vor putea practica pentru cele două tipuri de credite

ROBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 2% pe an pentru creditele de investiții.

ROBOR la 3 luni plus o marjă maxim de 2,5% pe an în cazul creditelor acordate pentru finanțarea capitalului de lucru.

Citește și: Care sunt criteriile de eligibilitate pentru a accesa credite garantate la IMM Invest

Totodată, marja de maxim 2% respectiv maxim 2,5% include și nivelul total al comisioanelor percepute de bancă în toate etapele creditării. Este foarte important de știut că băncile nu pot solicita comision de rambursare anticipată. Totodată, contractele de credit nu vor conține clauze care să permită modificarea unilaterală a acestuia de către bancă. Creditele de investiții pot avea o perioadă de grație de maxim 18 luni.

Care este perioada maximă de creditare

Perioada maximă de creditare este de 72 luni în cazul creditelor de investiții fără posibilitate de prelungire și 36 luni în cazul creditelor pentru capital de lucru. În cazul creditelor pentru capital de lucru există posibilitatea prelungirii perioadei de creditare cu încă 36 de luni. Astfel, cel puțin în ultimele 12 luni de prelungire, rambursarea creditului trebuie să se efectueze în rate lunare sau trimestriale conform unui grafic de rambursare bine stabilit.

În toată perioada de valabilitate a facilităților de creditare se poate renunța la garanția acordată în cadrul programului, dacă banca și beneficiarul creditului ajung la o înțelegere de comun acord în acest sens. În condițiile în care comisionul de risc și comisionul de administrare aferente garanției nu mai sunt subvenționate de către stat, costul acestora va majora considerabil cheltuielile totale ale finanțării, astfel că firmele pot renunța la garanția Ministerului Finanțelor Publice și să vină cu garanții proprii.

Este foarte important de știut și faptul că liniile de credit și creditele de investiții nu vor putea fi utilizate pentru implementarea proiectelor finanțate din ajutoare de stat sau fonduri europene.

Sursa foto: economica.net