Ce efecte devastatoare are țipatul asupra câinelui tău

Un studiu recent publicat de biologi moleculari din Portugalia detaliaza modul in care sunt afectati cainii atunci cand expusi la dresaj prin metode bazate pe aversiune (tipat, guler cu soc) etc., scrie Cosmopolitan.

In studiu, cercetatorii au comparat 42 de caini ce au fost dresati in cadrul unor scoli ce isi bazeaza tehnica pe acordarea recompenselor si 50 de caini “educati” in scoli unde se folosesc vocea ridicata si alte metode de antrenament prin aversiune. Cercetatorii au testat saliva cainilor si inregistrari cu instante de comportament din timpul instructajului, pentru a determina nivelul de stres al patrupezilor.

Cainii care au dat dovada de un comportament tensionat (linsul buzelor sau cascat) in timpul antrenamentelor bazate pe aversiune aveau o cantitate mai mare de cortizol (hormon de stres ce controleaza starea, motivatia, frica) in corp fata de cainii ce au fost antrenati cu recompense.

“Aceste rezultate indica faptul ca metodele bazate pe aversiune compromit bunastarea cainilor, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung,” au scris cercetatorii in studiu. Ridicarea vocii si alte metode bazate pe aversiunea afecteaza negativ sanatatea cainilor. Potrivit studiului, la fel ca in cazul oamenilor, e mai eficient un antrenament bazat pe intelegere si rabdare.

Sursa traducere și foto: digi-animalworld.tv