Ce este Bitcoin? În ce mod se deosebește Bitcoin de monedele tradiționale?

Pentru a elimina o parte din confuzia creată în jurul Bitcoin, trebuie să-l separăm în două componente. Pe de o parte, există Bitcoin-tokenul, un fragment de cod care reprezintă proprietatea unui concept digital – ceva asemănător unui IOU virtual. Pe de altă parte, există Bitcoin-protocolul, o rețea distribuită care menține un registru de balanțe al Bitcoinului-token. Ambele sunt denumite “Bitcoin”.

Sistemul permite transmiterea plăților între utilizatori fără a trece printr-o autoritate centrală, cum ar fi o bancă sau un ordin de plată. Acesta este creat și deținut în format electronic. Monedele Bitcoin nu sunt tipărite, cum sunt dolarii sau euro – ci sunt un produs al computerelor din întreaga lume, grație unui software liber.

Bitcoin a fost primul exemplu a ceea ce astăzi numim crypto monede, o clasă de active în creștere care împărtășește unele caracteristici ale monedelor tradiționale, cu verificarea bazată pe criptografie.

Cine a creat Bitcoin?

Un dezvoltator anonim de software care folosește numele de Satoshi Nakamoto a propus Bitcoin în 2008, ca un sistem electronic de plată bazat pe dovada matematică. Ideea era să producă un mijloc de schimb, independent de orice autoritate centrală, care să poată fi transferat electronic într-un mod sigur, verificabil și imuabil. Nici până în ziua de azi nimeni nu știe cine sau identitatea reală a lui Satoshi Nakamoto.

În ce mod se deosebește Bitcoin de monedele tradiționale?

Bitcoin poate fi folosit pentru a plăti lucrurile în mod electronic, dacă ambele părți sunt dispuse să facă tranzacția. În acest sens, este vorba de o tranzacție similară cu cele de dolari, euro sau de yeni, care sunt, deasemenea, tranzacționate digital.

Dar există câteva diferențe esențiale între cryto monede, în cazul de față Bitcoin, și cele obișnuite:

1 – Descentralizarea

Caracteristica cea mai importantă a Bitcoinului este că e descentralizată. Nici o singură instituție nu controlează rețeaua Bitcoin. Este menținută de un grup de coderi voluntari și este condusă de o rețea deschisă de computere răspândite în întreaga lume. Acest lucru atrage persoanele și grupurile care nu se simt confortabil cu controlul pe care băncile sau instituțiile guvernamentale îl au asupra banilor lor.

Bitcoin rezolvă problema dublă a cheltuielilor cu monedele electronice (în care activele digitale pot fi ușor copiate și reutilizate) printr-o combinație ingenioasă de criptografie și stimulente economice. În monedele electronice obișnuite, această funcție este îndeplinită de bănci, ceea ce le conferă controlul asupra sistemului tradițional. Cu Bitcoin, integritatea tranzacțiilor este menținută de o rețea distribuită și deschisă, care nu aparține nimănui.

2 – Ofertă limitată

Monedele obișnuite (dolari, euro, yeni etc.) au o ofertă nelimitată – băncile centrale pot emite cât de mult doresc și pot încerca să manipuleze valoarea valutei în raport cu altele. Titularii monedei propriu-zise ( mai ales cetățenii cu puține alternative) suportă costul.

Pe de altă parte, cu Bitcoin alimentarea este controlată strict de algoritmul de bază. Un număr mic de Bitcoin noi se tranzacționează în fiecare oră și va continua să facă acest lucru cu o rată scăzută, până la atingerea unui maxim de 21 de milioane. Acest lucru face că Bitcoinul să fie mai atrăgător ca un bun – în teorie, dacă cererea crește și oferta rămâne aceeași, automat valoarea sa va crește.

Citește și: CUM FUNCȚIONEAZĂ BITCOIN? IATĂ O EXPLICAȚIE RAPIDĂ, PE ÎNȚELESUL TUTUROR!

3 – Caracter semi-anonim

În timp ce expeditorii de plăți electronice tradiționale sunt de obicei identificați (în scopuri de verificare și pentru a se conforma legislației împotriva spălării banilor și a altor reglementări), utilizatorii de Bitcoin, în teorie, operează semi-anonim. Deoarece nu există niciun “validator” central, utilizatorii nu trebuie să se identifice atunci când trimit un Bitcoin altui utilizator. Atunci când este trimisă o solicitare de tranzacție, protocolul verifică toate tranzacțiile anterioare pentru a confirma că expeditorul are numărul Bitcoin necesar, precum și autoritatea de a le trimite. Sistemul nu are nevoie să-i cunoască identitatea.

În practică, fiecare utilizator este identificat prin adresa portofelului său. Tranzacțiile pot fi urmărite, cu ceva efort, în acest fel. De asemenea, organele de drept au elaborat metode de identificare a utilizatorilor, dacă este necesar.

În plus, majoritatea schimburilor sunt obligate prin lege să efectueze verificări de identitate asupra clienților lor înainte de a li se permite să cumpere sau să vândă un Bitcoin. Astfel, se facilitează un alt mod în care utilizarea Bitcoin poate fi supravegheată. Deoarece rețeaua este transparentă, progresul unei anumite tranzacții este vizibil pentru toți.

Acest lucru face ca Bitcoinul să nu fie o monedă ideală pentru infractori, teroriști sau cei care spală bani.

4 – Imutabilitate

Operațiunile Bitcoin nu pot fi inversate, spre deosebire de tranzacțiile electronice de tip obișnuit.

Acest lucru se datorează faptului că nu există un “adjudicator” central care să poată spune “ok, să returneze banii”. Dacă o tranzacție este înregistrată în rețea și dacă a trecut mai mult de o oră, este imposibil de modificat.

În timp ce acest lucru poate deranja pe unii, totodată înseamnă că orice tranzacție din rețeaua Bitcoin nu poate fi manipulată.

Citește și: CUM POȚI SĂ MINEZI CRYPTO MONEDE BITCOIN ȘI SĂ FACI MULȚI BANI FĂRĂ INVESTIȚIE ÎN ECHIPAMENTE

5 – Divizibilitate

Cea mai mică unitate a unui Bitcoin este numită satoshi. A o sută parte de milioane dintr-un bitcoin (0.00000001) – la prețurile de astăzi, este echivalent cu aproximativ a o sută parte dintr-un cent. Acest lucru permite micro-tranzacțiile ceea ce, probabil, banii electronici tradiționali nu pot face.