Ce este colagenul? Importanță, tipuri și ce poți face pentru a evita deteriorarea sa în organism

Proteină structurală vitală, colagenul joacă un rol cheie în promovarea creșterii și menținerii oaselor, mușchilor, tendoanelor, cartilajelor și a pielii sănătoase. Colagenul este disponibil ca supliment alimentar și ca ingredient activ în numeroase produse pentru sănătatea pielii și a articulațiilor. De asemenea, se găsește în multe alimente naturale, inclusiv fructe, produse de origine animală, legume cu frunze verzi și altele. În acest articol, vom afla de ce este colagenul atât de important pentru organism, precum și beneficiile pe care le oferă pielii, oaselor și țesutului conjunctiv, după care vom clasifica tipurile de colagen cele mai cunoscute, iar în cele din urmă, vom căuta soluții pentru a preveni deteriorarea colagenului din corp, de la alimente care ar trebui evitate până la obiceiuri nesănătoase care ar trebui abandonate.

Ce este colagenul?

Colagenul reprezintă între 30 și 40% din totalul proteinelor din corp, fiind esențial pentru structura și funcționalitatea pielii, mușchilor, oaselor, ligamentelor, tendoanelor și cartilajelor, cu rol esențial în repararea și întreținerea altor părți ale corpului, inclusiv ochii și vasele de sânge.

Tipuri de colagen

Există 28 de tipuri diferite de colagen. Cu toate acestea, patru tipuri – tipurile de colagen I, II, III și IV – se regăsesc în mod abundent în corp.

Colagenul de tip I este cea mai comună formă de colagen pentru articulații din organism, reprezentând mai mult de 90% din acesta, fiind concentrat în tendoane, oase, ligamente, dentină (țesutul interior care formează dinții), precum și în piele.

Colagenul de tip II, de asemenea colagen pentru articulații, se găsește în cartilajul care acoperă și protejează capetele oaselor, precum și în țesutul limpede din interiorul ochilor.

Colagenul de tip III se găsește în interiorul pielii, țesutului muscular și vase de sânge.

Colagenul de tip IV se găsește în interiorul suprafețelor organelor, țesutului muscular și celulelor nervoase.

De ce este colagenul atât de important?

Menținerea unui nivel optim de colagen în organism te ajută să îți menți pielea fermă și elastică, oasele puternice și țesutul conjunctiv funcțional. Mai simplu spus, colagenul ține părțile corpului împreună, permițându-le să funcționeze corect.

Din punct de vedere cosmetic, colagenul joacă un rol esențial în menținerea unui aspect tineresc al pielii. Pe măsură ce îmbătrânești, capacitatea corpului de a produce colagen scade, rezultând subțierea și deteriorarea vizibilă a pielii, precum și afectarea mobilității articulațiilor, care apare odată cu vârsta. 

Cum să eviți deteriorarea colagenului

O dietă care promovează producția colagenului este o modalitate excelentă de a crește producția naturală a acestei proteine, dar cu toate acestea, anumite alimente și obiceiuri afectează capacitatea organismului de a produce colagen.

Încearcă să eviți următoarele alimente și obiceiuri care dăunează:

Consumul de zaharuri și carbohidrați rafinați

Zaharurile simple și carbohidrații rafinați deteriorează fibrele de colagen. Ideal e să limitezi consumul de alimente bogate în zahăr, cum ar fi băuturile dulci, deserturile, bomboanele și gustările procesate. În schimb, concentrează-ți dietă în jurul proteinelor, fibrelor, fructelor și legumelor.

Fumatul

Este dovedit faptul că persoanele care fumează produc cantități mai mici de colagen decât nefumătorii. Fumatul degradează fibrele elastice din piele, acesta fiind primul simptom vizibil al nocivității sale. Dacă ești fumător, încearcă să te lași.

Expunerea îndelungată la soare           

În timp ce lumină solară este vitală pentru producția de vitamina D, prea mult timp petrecut în lumina soarelui poate expune pielea la o cantitate excesivă de radiații UV și poate afecta capacitatea organismului de a produce colagen. Încearcă să limitezi timpul pe care îl petreci la soare. Folosește protecție solară cu spectru larg și poartă o pălărie și ochelari de soare pentru a-ți proteja pielea de radiații.

Cum îți poți crește producția naturală de colagen?

Pentru a putea produce colagen, corpul are nevoie de aminoacizi – nutrienți pe care îi obții din consumul de alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea de vită, pui, pește, fasole, ouă și produse lactate. Procesul necesită și vitamina C, zinc și cupru. Poți obține vitamina C mâncând citrice, ardei roșu, tomate, broccoli și verdețuri.

Totodată, cea mai ușoară cale de a-ți crește nivelurile de colagen din organism e administrarea unui supliment de calitate pe bază de colagen hidrolizat.