Ce este un osciloscop? Funcțiile acestuia și la ce este utilizat

Un osciloscop este un instrument de laborator folosit in mod obisnuit pentru a afisa si analiza forma de unda a semnalelor electronice. De fapt, dispozitivul deseneaza un grafic al tensiunii semnalului instantaneu in functie de timp.

Graficul de pe un osciloscop poate dezvalui informatii importante:

Osciloscoapele digitale portabile, cum ar fi modelul Teledyne Lecroy WaveRunner 9254M-MS ofera mai multe avantaje fata de modelele de banc: functioneaza cu baterii, folosesc intrari flotante izolate electric si ofera avantajul caracteristicilor incorporate care fac utilizarea osciloscopului mai usoara si mai accesibila pentru o varietate de utilizatori. muncitorii.

Functiile de baza ale osciloscopului

Osciloscoapele testeaza si afiseaza semnalele de tensiune ca forme de unda, reprezentari vizuale ale variatiei tensiunii in timp. Semnalele sunt reprezentate pe un grafic, care arata cum se modifica semnalul. Accesul vertical (Y) reprezinta masurarea tensiunii, iar axa orizontala (X) reprezinta timpul.

  1. Prelevarea de probe. Esantionarea este procesul de conversie a unei parti a unui semnal de intrare intr-un numar de valori electrice discrete in scopul stocarii, procesarii si afisarii. Marimea fiecarui punct esantionat este egala cu amplitudinea semnalului de intrare in momentul in care semnalul este esantionat.

Forma de unda de intrare apare ca o serie de puncte pe afisajul osciloscopului. Daca punctele sunt distantate larg si greu de interpretat ca forma de unda, ele pot fi conectate folosind un proces numit interpolare, care conecteaza punctele cu linii sau vectori.

2. Declansarea. Comenzile de declansare va permit sa stabilizati si sa afisati o forma de unda repetitiva.

Declansarea marginii este cea mai comuna forma de declansare. In acest mod, comenzile pentru nivelul de declansare si panta ofera definitia de baza a punctului de declansare. Controlul pantei determina daca punctul de declansare se afla pe marginea ascendenta sau descendenta a unui semnal, iar controlul nivelului determina unde se afla pe margine punctul de declansare.

Cand lucrati cu semnale complexe, cum ar fi o serie de impulsuri, poate fi necesara declansarea latimii impulsului. Cu aceasta tehnica, atat setarea nivelului de declansare, cat si urmatoarea margine de scadere a semnalului trebuie sa apara intr-un interval de timp specificat. Odata ce aceste doua conditii sunt indeplinite, osciloscopul se declanseaza.

Tipuri de osciloscoape

Exista doua tipuri de osciloscoape: analogice si digitale. Un osciloscop analog capteaza si afiseaza forma de unda de tensiune in forma sa originala, in timp ce un osciloscop digital foloseste un convertor analog-digital pentru a captura si stoca informatii digital. Cand vine vorba de depanare si proiectare, majoritatea inginerilor folosesc astazi osciloscoape digitale. Osciloscoapele digitale  se impart in general in cinci categorii, variind de la osciloscoapele de uz general mai putin costisitoare pana la osciloscoapele mai complexe care, desi sunt mai scumpe, ofera functionalitate avansata si o precizie mai mare decat modelele mai de baza.