CE handbal feminin. Olanda a predat o lecție de handbal României, scor 29-24 (11-10)

CE handbal feminin. România și Olanda sunt singurele echipe neînvinse de la acest turneu final găzduit de Franța, ambele având 3 victorii după prima faza a grupelor. Jocul are loc, duminică seară de la ora 19.00, la Palais des Sports Jean-Weille din Nancy și va fi televizat pe TVR 1 și TVR HD. Primele două clasate din Grupa principală II merg mai departe în semifinalele competiției.

Update. România a fost învinsă de Olanda, scor 24-29, tricolorele suferind primul eșec de la acest turneu final. În prima repriză România și-aturat mai greu motoarele și acest lucru s-a văzut și pe tabelă, elevele lui Ambros reușind să înscrie doar de două ori în primele zece minute. Apoi, întregul mitan a reprezentat o cursă de urmărire, prima repriză încheindu-se cu un gol avantaj pentru Olanda, 11-10.  În defensivă lucrurile au stat destul de bine, însă la capitolul ofensiv tricolorele au suferit mult.

Apoi în repriza secundă, olandezele au făcut un joc tactic aproape perfect, iar defensiva noastră a căzut pur și simplu. Golgheterul Cristina Neagu a fost pur și simplu sufocată de adversare, acest lucru fiind remarcat și la numărul mic de reușite din dreptul ei. În plus trebuie precizat ca Neagu a reușit să înscrie pentru prima oară în această partidă deabia în minutul 15. Între minutele 46 și 52, olandezele au condus cu o diferență de 7 goluri. Apoi, Neagu și compania și-au mai revenit, reducând distanța de pe tabelă la 5 lungimi.  Jucătoarele noastre au pierdut ușor multe baloane, și au ratat cu seninătate numeroase ocazii.

“7”-le de bază:

România: Iulia Dumanska – Laura Chiper, Melinda Geiger, Crina Pintea, Eliza Buceschi, Cristina Neagu, Valentina Elisei Ardean.
Olanda: Tess Wester – Angela Malestein, Laura van der Heijden, Kelly Dulfer, Nycke Groot, Louise Abbingh, Martine Smeets.

Urmează două confruntări decisive cu Spania (marți, ora 19:00) și cu Ungaria (miercuri, ora 19:00).

CLASAMENT GRUPA II PRINCIPALĂ

1. Olanda 6p 3m

2. România 4p 3m

3. Germania 4p 4m

4. Ungaria 4p 4m

5. Norvegia 2p 3m

6. Spania 0p 3m

Știre inițială

România a dispus, în grupa D, de Cehia (31-28), Germania (29-24) și de Norvegia, campioană europeană en-titre, multiplă campioană mondială și olimpică, scor 31-23. De partea cealaltă, Olanda a câștigat grupa C după victorii cu Spania (28-27), Ungaria (28-25) și Croația (34-23).

Olanda este imediat în urma României, pe locul doi în topul celui mai bun atac de la turneul final. Atât că goluri marcate, cât și că eficientă. Sportivele “batave” au înscris 90 de goluri, cu unul mai puțin decât România. Olanda, din 2015 încoace, este nelipsită de pe podiumurile turneelor finale. Au bifat un argint și un bronz mondial, plus un argint european, în urmă cu doi ani.

Citește și: CE HANDBAL FEMININ. ROMÂNIA A SURCLASAT CAMPIOANA EUROPEI, NORVEGIA, CU SCORUL 31-23

Singură medalie a României la un Campionat European datează de acum 8 ani, o medalie de bronz în 2010.

Helle Thomsen, antrenoarea care a pregătit-o și pe CSM București în sezonul 2017-2018, este selecționerul Olandei, deci un antrenor care cunoaște bine handbalul românesc și pe multe fete din lotul lui Ambros Martin. Lois Abbingh, una dintre vedetele din lotul Olandei, a jucat la HCM Baia Mare, iar acum evoluează la Rostov, echipa de club care antrenată de selecționerul României, ibericul Martin, un antrenor reputat în Europa, cu 4 Ligi ale Campionilor câștigate, dar și o cupa EHF.

România a întâlnit Olanda în câteva meciuri amicale în ultimii 6 ani și aproape de fiecare dată a învins. Ultima partidă a avut loc în 2016, pe 8 octombrie, scorul fiind 24-23 pentru noi. S-a mai înregistrat și un egal, în 2012, scor 28-28.

Echipa noastră are, după prima faza a grupelor, cel mai bun atac de la EURO, cel mai bun procentaj al portarilor, Dedu și Dumanska fiind excelente până acum, iar Cristina Neagu, pe lângă deja titlul acontat de golgheter all-time al Campionatelor Europene, e cea mai bună marcatoare a competiției la goluri din acțiune.

Clasamentul la zi în Grupa principală II:

1. România 2 jocuri, 60-47 golaveraj, 4 puncte
2. Olanda 2 jocuri, 56-52, 4 puncte
3. Germania 3 jocuri, 86-84, 4 puncte
4. Norvegia 3 jocuri, 93-89, 2 puncte
5. Ungaria 3 jocuri, 82-92, 2 puncte
6. Spania 3 jocuri, 76-89, 0 puncte.

Sursa foto: sport