Ce implică și la ce să te aștepți din artroscopia de genunchi?

Imaginați-vă că mergeți liniștit și brusc apar dureri chinuitoare la genunchi. Deși inițial pare blocat într-o singură poziție, după câteva minute începeți să șchiopătați pentru a ajunge acasă. O vizită la medicul chirurg ortoped vă informează că aveți o leziune a meniscului, iar tratamentul recomandat este o artroscopie de genunchi.

Artroscopia de genunchi diagnostichează mai multe probleme ale acestuia, cum ar fi un menisc rupt sau o rotula nealiniată și altele. În plus, poate repara și ligamentele articulației. Există riscuri limitate pentru procedură și perspectivele sunt bune pentru majoritatea pacienților. Timpul dumneavoastră de recuperare și prognosticul vor depinde de severitatea problemei genunchiului și de complexitatea procedurii necesare.

Ce este artroscopia de genunchi și cum vă recuperați după operație vom detalia mai jos.

Cum se efectuează artroscopia pentru a ameliora durerea de genunchi

Artroscopia genunchiului este o procedură medicală minim invazivă utilizată pe articulația genunchiului pentru a diagnostica și trata afecțiunile acestuia.

În artroscopia de genunchi, chirurgul ortoped va introduce un instrument subțire numit artroscop într-una dintre micile incizii ale genunchiului. Acest dispozitiv are o cameră minusculă cu fibră optică care proiectează o vedere interioară a genunchiului către un monitor din sala de operație, astfel încât chirurgul să poată vedea genunchiul în timp real.

Aceste imagini video îl vor ghida pe medic în diagnosticarea cauzei principale a durerii de genunchi și, dacă se consideră adecvat, efectuează proceduri chirurgicale minim invazive, după cum este necesar. Când reparațiile sunt finalizate, medicul ortoped va coase rănile și le va bandaja.

Fiind o procedură mai puțin invazivă în comparație cu chirurgia deschisă tradițională, artroscopia de genunchi implică de obicei un timp de recuperare mult mai scurt, deoarece există mai puțin țesut care trebuie să se vindece.

Deoarece sunt necesare doar incizii mici, este mai puțin probabil ca rănile să se infecteze și ar trebui să se vindece relativ repede.

Cum știi că te confrunți cu o leziune de genunchi

Semnele și simptomele unei leziuni a genunchiului depind de partea rănită a genunchiului și de tipul de leziune. Simptomele primare ale leziunilor la genunchi sunt:

Dacă vătămarea este acută, simptomele primare pe care le veți experimenta vor fi probabil umflarea genunchiului și durerea. Dacă vătămarea este cauzată de suprasolicitare sau este cronică, simptomele voastre de emiterea de sunete și durere intermitentă vor fi mai intense.

La ce să te aștepți înainte, în timpul și după operația de artroscopie de genunchi?

Mai jos aveți detalii la ce ar trebui să vă așteptați cu artroscopia de genunchi.

Înainte de operația de artroscopie de genunchi

Medicul ortoped vă va oferi toate detaliile legate de intervenție și cum să vă pregătiți de această operație. Spuneți întotdeauna medicului dumneavoastră dacă luați medicamente, chiar și plante medicinale sau suplimente cumpărate fără rețetă. Eventual, va trebui să renunțați la anumite medicamente înainte de operația de artroscopie de genunchi.

De asemenea, ar trebui să nu consumați mâncare sau lichide cu 6 până la 12 ore înainte de operație.

În timpul intervenției asupra genunchiului

Înainte de operația de artroscopie de genunchi, vă vom plasa sub anestezie. Aceasta poate fi:

Vă vom pregăti pielea din jurul genunchiului cu o soluție sterilă. Vom plasa draperii sterile pentru a crea un mediu sigur în care chirurgul ortoped să lucreze. Există o mulțime de echipamente care înconjoară masa de operație, inclusiv ecrane TV, camere, surse de lumină și instrumente chirurgicale.

Începem artroscopia de genunchi făcând două mici incizii în genunchi, numite portaluri. Aceste portaluri sunt locul unde plasăm artroscopul și instrumentele chirurgicale în interiorul genunchiului. Avem grijă să protejăm nervii și vasele de sânge din apropiere. Apoi introducem artroscopul în articulația genunchiului și umplem articulația cu lichid steril.

Apoi facem un „tur” (artroscopie de genunchi pentru diagnostic) pentru a analiza toate aspectele articulației genunchiului. Apoi abordăm orice zone de deteriorare sau rănire cu instrumente artroscopice specializate.

După intervenția de artroscopie de genunchi, vom închide portalurile și inciziile chirurgicale. Se va aplica un bandaj mare cu o faşă compresivă pentru a reduce umflarea și a preveni formarea cheagurilor de sânge în picior. Odată ce bandajul a fost pus, vă vom duce în sala de recuperare.

După operația de artroscopie de genunchi

Artroscopia de genunchi nu este foarte invazivă. Pentru multe persoane, această intervenție chirurgicală nu durează mai mult de o jumătate oră, dar timpul total depinde de procedura specifică. Probabil că veți putea merge acasă pentru recuperare în aceeași zi a procedurii. Ar trebui să folosiți pansament și o pungă de gheață pe genunchi. Gheața ajută la minimizarea umflăturilor și durerii.

Cu personal experimentat și îngrijirea adecvată, starea dumneavoastră fizică după această procedură de artroscopie de genunchi va fi excelentă.