Ce legătură există între orele de somn și cancerul de sân! Oamenii de știință fac o precizare importantă

Orarul de somn ar putea fi un factor de risc pentru cancerul de sân, sugerează cercetătorii. Oamenii de știință au descoperit că femeile care preferă să se trezească devreme prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta această afecțiune, în comparație cu cele care nu sunt matinale.

Cu toate acestea, experții avertizează că alți factori precum consumul de alcool sau o greutate corporală nesănătoasă au un impact mai mare decât somnul. Tot ei spun că nu există niciun motiv pentru a-ți schimba orarul de somn.

Citește și: VIRUSUL WEST NILE. CARE SUNT SIMPTOMELE ȘI CUM NE PROTEJĂM

“Este important de remarcat faptul ca aceste date nu sugereaza in niciun fel ca schimbarea obiceiurilor de somn ar putea duce la o scadere a riscului de cancer mamar”, a spus principalul autor al cercetarii, Luca Magnani, conform CNN. Ceea ce sugereaza lucrarea este ca riscul de cancer mamar este asociat cu o trasatura genetica, care stabileste daca facem parte din categoria “ciocarlii” sau “bufnite”.

Primele au tendinta de a se trezi si de a merge la culcare devreme, in timp ce ”bufnitele” au un ceas intern care le face sa se simta molesite la primele ore ale zilei si sa aiba un nivel ridicat de energie seara.

Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au colectat informatii de la 400.000 de femei. Ei au descoperit ca una din 100 de femei care s-au considerat matinale au dezvoltat cancer mamar, in vreme ce numarul celor care erau active seara a fost dublu. Cercetarea a constatat, de asemenea, ca riscul de a face cancer de san daca dormi mai mult de 7-8 ore pe noapte este mic.

Sursa foto: BBC