Ce mancam de Revelion? Iata cateva sugestii

Revelionul bate la usa, iar gospodinele raman in transa, dupa ce au muncit cu drag si spor pentru masa de Craciun. Evident, la trecerea dintre ani, trebuie sa avem pe masa tot ceea ce ne dorim.

Si pentru ca inspiratia poate fi scazuta in anumite momente, ne-am gandit sa va facem cateva propuneri cu privire la meniul pe care il veti servi de Revelion.

APERITIVUL RECE

Salata boeuf

5 cartofi fierti in coaja, 400 g carne vita, 5 morcovi intregi, un borcan de 800 g gogosari in otet, un borcan 800 g castraveti in otet

Maioneza: 2 galbenusuri fierte, un galbenus crud, o lingura cu mustar clasic, sare, piper, 3/4 litru de ulei, zeama de la jumatate de lamaie.

Mod de preparare: Salata iese mai gustoasa daca facem maioneza in casa. Se amesteca ingredientele cu mixerul si punem ulei putin cate putin, amestecand in aceeasi directie. Vom folosi cam 3/4 dintr-un litru de ulei. Cand mai avem de adaugat putin ulei, ne oprim si turnam zeama de la o jumatate de lamaie, putin cate putin, amestecand continuu. Turnam si restul de ulei si apoi punem maioneza la rece.

Apoi pregatim legumele pentru salata. Fierbem in coaja 4-5 cartofi. Carnea de vita o fierbem separat, cam 300-400g, iar cand e aproape gata adaugam la fiert 4-5 morcovi intregi, curatati inainte de coaja si jumatate de telina. Cand legumele si carnea au fiert, le scoatem din oala si le lasam la racit. Intre timp vom taia cubulete mici castraveti si gogosari in otet, cate un borcan de 800g din fiecare, de preferat din camara proprie. Ii punem intr-un tifon curat si scurgem bine de tot de zeama.

Urmeaza legumele. Cartofii ii decojim si ii taiem cubulete mici, morcovii, telina si carnea urmeaza la rand. Intr-un castron mare amestecam toate legumele taiate cu maioneza, fiecare pune dupa gust, apoi asezam salata pe un platou si o decoram frumos.

Icre

1 lingura de icre sarate, o felie groasa de paine alba inmuiata in lapte sau apa minerala, 500-600 gr de ulei, zeama unei lamai, 1 ceasca de apa minerala, 1 ceapa mica.

Mod de preparare: Intr-un bol, preferabil de plastic, se pun icrele si felia de paine inmuiata in lapte sau apa minerala si apoi scursa.

Se amesteca cu mixerul icrele cu felia de paine, apoi adaugam putin cate putin ulei amestecand cu mixerul la viteza maxima. Cand obtinem o pasta groasa care se ia pe paletele mixerului adaugam cateva picaturi de apa minerala si continuam sa amestecam. Adaugam  ulei, amestecam, daca pasta devine iar foarte consistenta punem iar cateva picaturi de apa minerala.

In momentul cand compozitia a inceput sa-si mareasca volumul alternam intre ulei si apa minerala si zeama de lamaie, in functie de cat de acre vrem sa fie icrele. La sfarsit, tinand cont de preferinta putem pune o ceapa mica taiata foarte marunt.

Piftie de curcan

2 aripi de curcan, 1 pulpa inferioara, 1 ceapa mare (sau 2 potrivite), 1 morcov mare (sau 2 potriviti), 2 capatani mari de usturoi (sau 3 normale), un plic de gelatina, 5 litri apa, sare se adauga ca la orice mancare, spre sfarsit, cand e carnea aproape fiarta.

Mod de preparare:

1. Se pune carnea la fiert, impreuna cu ceapa si morcovul, in circa 7 litri de apa. Se da focul mare si se spumuieste bine vasul, apoi se da focul incet si se lasa aproximativ 3 ore. Semnul ca a fiert carnea este cand aceasta se desprinde de pe os . Atunci se adauga sarea, dupa gust. Trebuie sa mai ramana circa o treime din apa in urma fierberii.

2. Dupa ce a fiert, carnea este scoasa, lasata la racit, apoi taiata bucatele si pusa in vase.

3. In momentul in care apa in care a fost carnea devine calduta se pune in ea usturoiul si se scot morcovul si ceapa.

4. Ultima operatiune inainte de punerea in vase este “vanturarea” (adica apa se muta dintr-o oala in alta de vreo 3 ori, pentru “limpezire”)

5. Apoi apa se trece prin strecuratoare si se pune in vasele cu carnea si se lasa la racit.

APERITIVUL CALD

Chiftelute de pui cu susan sau mac

 400 g carne tocata de pui,100g susan alb (sau 100g de mac), 1 ceapa, 1 morcov, patrunjel, cimbru, 3 linguri pesmet, sare, piper si ulei.

Mod de preparare: Se taie ceaoa marunt si se caleste  impreuna cu morcovul dat pe razatoarea mica. Adaugam carnea tocata, sare piper si cimbru. Legam compozitia cu putin pesmet. Presaram verdeata tocata si amestecam bine. Dupa ce s-a mai racit compozitia formam chiftelute si tavaleste prin susan (sau mac). Rumenim in baie de ulei incins. Ca sa nu iasa prea uscate putem pregati chiftelutele din carne de porc amestecata cu vita.

Bulete de cascaval

 300 g cascaval, 3 oua, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 1/2 lingurita zeama de lamaie, 50 g faina, sare, optional: piper, marar verde tocat.

Mod de preparare: Buletete de cascaval se prepara din cascaval simplu sau 100 gr cascaval amestecat cu diferite alte tipuri de branza, dupa gust: daca dorim sa obtinem bulete de cascaval mai picante putem folosi branza de burduf sau telemea, daca tinem regim – branza de vaci.

Se sfarama sau se dau pe razatoare branzeturile. Se amesteca ouale, faina, sarea si, dupa gust, piperul si mararul tocat. Se adauga la compozitie bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie.

Compozitia de bulete de cascaval trebuie sa aiba o consistenta ferma, care sa ne permita sa modelam buletele ca mingiute cu diametrul de 2 -3 cm. Daca este prea apoasa, se adauga faina sau gris.

Se acopera palmele cu faina, se modeleaza buletele si se prajesc in ulei foarte fierbinte. Buletele se tin foarte putin in uleiul incins, cam 15 -25 sec, altfel se sparg.

FRIPTURA

Carnati afumati

1 kg carne porc , 1 kg carne de vita, 500 g slanina, piper dupa gust, cimbru, usturoi dupa gust, 2 linguri sare.

Mod de preparare: Se curata de pielite carnea de vita si se da de 2 ori prin masina de tocat, iar carnea de porc numai odata. Se adauga condimentele, adaugand putina apa calduta. Se umplu nu prea indesat, matele cu dispozitivul atasat la masina de carnati, se leaga la capete cu sfoara si se lasa sa atarne pe o sipca sau pe un bat mai gros pentru zvantare, dupa care se lasa la fum cald cateva ore, chiar cateva zile, daca vrem sa le pastram mai mult timp.

Sarmale

300 g carne de porc, 300 g carne de vita, 100 g orez, 200 g costita afumata de porc, 100 g ulei de floarea soarelui sau untura, 2 capatani de varza murata, boabe de piper negru, cimbru, 2 linguri bullion, 2 -3 frunze de dafin, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare: Se da carnea prin masina de tocat (sita mijlocie), se amesteca cu orezul spalat cu apa rece, cu sare, piper, cimbru, separat, se aleg foile de varza (fara rupturi), se spala si se taie in bucati potrivite, separat se toaca subtire, frunzele de varza ramase. Din compozitia de carne pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune putin din compozitia de carne (de marimea unei nuci), se impacheteaza in forma de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinindu-se forma de sarma.

Se pune pe fundul unei cratite ulei, o parte din varza tocata si o parte din costita taiata feliute. Peste ele se pun pe margine, de jur imprejur sarmalele, intre straturi se pun feliute de costita, frunze de cimbru si boabe de piper, iar pe deasupra un strat de varza tocata si feliute de costita. Pe deasupra se pune restul de piper, cimbru, foile de dafin si se acopera cu apa amestecata cu bullion. Se lasa la fiert la foc mai intai mare pana fierbe apa si apoi mic, sub capac pana fierbe orezul cca 1 ora, apa scazand la jumatate. Se pune apoi la cuptor, la foc potrivit, pana scade apa si se rumenesc sarmalele cam inca 30-60 minute. Daca sarmalele nu au fiert, se mai adauga apa fierbinte.

Pulpa de porc la cuptor in sos de portocale

1 pulpa de porc (in jur de 1kg), 2 portocale de marime medie, 200 ml. suc stors de la o portocala, 50 ml. apa, 1 lingurita de zahar
 
varianta marinata: 2-3 catei de usturoi, 3 frunze de dafin, 2 crengute cimbru, 1 lingurita oregano, 1 lingurita rozmarin, 1 lingurita boia dulce, sare marina, piper proaspat macinat, coaja rasa de la o portocala
 
Se leaga carnea cu o sfoara in cateva locuri si marineaza pulpa cu ingredientele de mai sus. Se pune apoi untr-un vas cu capac si se lasa cateva ore la frigider. Se scoate apoi si se caleste friptura pe toate partile intr-o tigaie cu o lingura de ulei.
 
Se incinge cuptorul la 180C , se pune pulpa intr-un vas rezistent la foc, se aseaza frumos felii de portocale pe marginea vasului de jur imprejur, se stropeste cu sucul de portocale ametecat cu apa si o lingurita de zahar dupa care se acopera vasul si se lasa la cuptor circa 35-40 minute. Se descopera vasul, se mareste apoi temperatura la 220C si se mai lasa 15 minute
 

Pui pe sticla

 Un pui intreg de aprox. 1 kg, vegeta, piper, 1/2 l apa.

Mod de preparare: Dupa ce se dezgheata puiul si se spala bine si in interior (aveti grija sa nu mai ramana nimic inauntru), se condimenteaza cu verdeata, piper si eventual alte condimente. Separat, se umple o sticla de bere de 0.5l cu apa rece.

Puiul se introduce pe sticla, apoi se pune intr-o oala (sau tava mica) unde veti pune 1/2 l apa. Se da la cuptor aproximativ 2 ore (puteti sa lasati puiul mai mult pentru a se rumeni). Aveti grija cand il puneti in cuptor, sa taiati gatul. Din cand in cand, il mai puteti scoate, iar cu zeama care s-a adunat in cratita puteti sa luati cu o lingura si sa turnati pe el.

Se scoate dupa ce s-a rumenit. Se poate servi cu cartofi piure sau pai si cu muraturi.

DESERT

Tort de ciocolata

– pentru blat: 200 grame de faina, sase oua, 150 grame zahar, 150 grame de miez de nuca, 100 grame de ciocolata, 50 de grame de unt, zahar vanilat, un praf de sare

– pentru crema: 200 grame de ciocolata, 500 de grame de frisca lichida, o lingura de granule de gelatina, 200 de grame de miez de nuca macinata

– pentru sirop: 100 grame de zahar, 100 ml de apa, patru linguri de rom, zahar vanilat.

– pentru glazura: 200 grame de ciocolata, 50 de grame de unt, doua linguri cu lapte

Mod de preparare: Amesteca untul cu zaharul, adauga ouale, miezul de nuca tocat, ciocolata topita, zahar vanilat si sare. Amesteca cu telul intr-un vas pus in bain-marie. Adauga faina si omogenizeaza compozitia amestecand foarte usor.

Toarna compozitia intr-o forma de tort cu pereti detasabili si da blatul la cuptor 30-45 de minute. Lasa blatul sa se raceasca si apoi insiropeaza-l (fierbe siropul la foc mic, 15 minute!).

Amesteca cu mixerul, intr-un vas pus pe foc, in bain-marie, ingredientele pentru crema, mai putin nuca. Cand crema este legata, adauga nuca. Intinde crema de blat si monteaza tortul.

Topeste ciocolata, adauga untul si laptele, toarna uniform pe suprafata tortului din centru catre exterior. Tortul trebuie tinut doua ore in frigider inainte de a fi servit.