Ce mancaruri prefera romanii – Harta culinara a tarii

El s-a obisnuit sa comande o ceafa de porc sau o portie de mici, in timp ce ea va alege o salata de pui, cu ulei de masline, ori un peste la gratar. Asa arata, in Romania, impartirea meniului pe sexe, atunci cand un cuplu ia masa in oras.

Este una dintre concluziile unui studiu recent, care atesta ca fata de alti europeni, romanii isi permit mult mai rar sa ii plateasca pe altii sa stea la cratita in locul lor. Numai un sfert dintre oraseni ies la local mai des de trei ori pe luna.

Nu exista egalitate nici acasa, nici in oras. Femeile trudesc mai des cu sortul dinainte si ei ies mai des la restaurant. Dintre cei care fac asta de cel putin doua-trei ori pe saptamana, 66% sunt barbati si numai 34% femei.

Dar nici cand lasa efortul gatitului pe seama altora, doamnele tot nu lasa frau liber dorintelor gurmande. Ele comanda salate, paste usoare, salate de fructe sau in loc de toate acestea, doar o prajitura ori o briosa cu un suc natural.
Domnii incep cu o ciorba acra, continua cu o friptura de porc si, uitand de desert, incheie apoteotic cu mai multe halbe de bere.

Mereu cu ochii pe ceas, atunci cand ies in oras, bucurestenii ajung, cel mai frecvent, sa ia masa la fast food. Asta, in timp ce locuitorii oraselor mari de provincie prefera restaurantele a la carte, in care se relaxeaza pret de cateva ore si parcurg meniul de la antreu si pana la desert.

Tinerii sunt oricum clientii cantinelor. Pana la 24 de ani si din resurse proprii, comanda burgeri, shaorma si minuturi arabesti. Cei care au intre 25 si 34 de ani se orienteaza spre frigarui si garnituri cu legume. Peste 35 de ani, romanii cauta si la restaurant bucataria bunicii – borsuri, snitele, tocanite si placinte.

Harta culinara a tarii e un platou divers si surprinzator. In sud, in Muntenia, Banat si Transilvania domneste generatia fast-food. Sunt preferate mesele frugale, cu sandvisuri calde, shaorma si pizza. In Dobrogea e tot mai puternic gustul pentru mancarea chinezeasca si se mentine traditia locului cu preparatele turcesti.

Moldovenii nici nu concep sa treaca ziua fara o ciorba acra, iar in Oltenia si in Maramures se comanda frecvent fripturi, gratare rapide si ghiveciuri cu mamaliga.

E drept, inca nu avem o cultura a pranzului luat in oras, cum au turcii, grecii sau chiar rusii si nemtii. Din motive usor de banuit, numai un sfert dintre romani achita o nota pentru brunch sau cina in fiecare weekend. 42% ies doar o data la doua-trei saptamani si 34% transmit multumiri bucatarului mai rar de o data pe luna.

Sursa: Pro TV
Foto: mytex.ro